Badbasinen + ”Umeborna har tagit sig vatten över huvudet i alla tider” av Lennart Forsberg om kallbadhus i Umeälven.

Umeåhistorikern, umekåsören och tillika ordbanken-bloggaren Lennart Forsberg skickade mig sin blogg ”andrasidan.ordbanken” om en sedelärande badhistoria i Umeå, passande dagens ”bad historia” om uppdelade tider och rivande av badhus/simhallar.

Och här bilder, fr v kallbadhuset i Umeälven 1860 – ej kvar, Umeå Varmbadhus (badkar och duschar, 1894 vid Umeälven – kvar, G:a badhuset på Kungsgatan vid Pingstkyrkan – rivet och nu Vattenfallkontor (målning Lasse Gustafsson) där samt Umeå simhall på Haga i Gammlia idrottsområde – väl värd att bevara och utveckla. T ex, idrottshistoria/museum?

Nanna kallbadhus mmm

Umeborna har tagit sig vatten över huvudet i alla tider:

Badbasinen i Umeå

Skapad av Lennart Forsberg fre, december 09, 2016 13:23:24

Som man badar får man simma…
Och badglada har umeborna alltid varit.
Idag gläds många åt det nya badhuset Navet, men baddare till badare fanns det i stan redan på 1800-talet. Annonsen ovan är från Umebladet den 14 juli 1860!

Den annonsen har sin egen kulturhistoria att berätta.
Om vi idag talar engelska när vi doppar oss i poolen, så var det franska inflytandet större i stan på 1800-talet. Säga vad man vill om ”basinen” men visst låter det mycket finare än kallbadhuset!?

Fint skulle det vara i Umeås badbasin. På 1800-talet måste man veta vem man var för att kunna passa sina badtider! Då gjorde man inte bara skillnad på herrar och damer, man gjorde även skillnad på borgare och arbetare. De attraktivaste badtiderna tilldelades borgarnas familjer. Arbetarklassen fick slinka in i kallbadhuset tidiga morgnar och sena kvällar. Som om det inte vore nog – och för att ingen skulle ta sig vatten över huvudet i fel sällskap – sorterades de badande umeborna in i fyra olika kategorier.

• Borgarna kallades herrar
• Arbetarna kallades män
• Borgarnas hustrur kallades fruntimmer
• Arbetarnas hustrur kallades qvinnor

Sådana badregler hade man i det vita kallbadhuset nedanför kyrkan – här avbildat i vintrig idyll på J.O. Högstadius målning från 1883-1900.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.