Näringsliv för IDROTTSIDÉER i Umeå, finns ni? SM-veckor stoppas. Idrotts-område förstörs. Simhallen ska rivas. Dags för en näringslivs-sport-allians!

Det ser illa ut för nya idrottssatsningar i Umeå. Som bekant har SM-veckan sommar stoppats för Umeå pga att trångt cityläge inte ger långbane-SM då 50:an här har bara halv publikkapacitet och otillräckliga kringytor.

Bostadsplaner i norra delen av Gammlia idrottsområde riskerar nu SM-vecka vinter pga minskade kringytor och sämre P-möjligheter.

(OCH FÖRE JUL BESLÖT NÄRINGLIVSUTSKOTTET ATT KUNNA SÄLJA MARKEN DÄR.)

En för Sverige helt unik simhallsbyggnad från 1970, Umeå simhall (nedan), vill umepoliitiken riva utan hänsyn till kultur- och byggnadsvärden samt ingen vilja till nytänkande för detta ”idrottshus”. Se/läs mer i tidigare bloggar, t h är jag i sista/senaste? besöket i simhallen.

Nanna Baltic rusat badhus b2-

Nytänkande FÖR IDROTT är däremot Thoréngruppen AB som jobbar för att bygga fullgod fotbollshall, men har inte alltid haft det så lätt med politiker och byråkrati i kommunen.

Balticgruppen har barnidrottsprojektet ”Change the game” och lanserade Hamrinsberget för evenemangsarena med ny simhall, 50:a, mm, men där bjöd inte  Umeå kommun tillbaka.

Hotellentreprenören Hilding Holmqvist har enl. mediauppgifter förr haft intresse för satsning på Nydalaområdet. Det hände inget och politiskt har andra haft svårt med idrottsidéer här.

Så var det för nuvarande campingägaren First Camp som 2006 visionerade om utveckling av Umelagun med 50:a och äventyrsbad + nysatsning för fotbollen, politiker bjöds in till öppet hus, men kommunen bjöd inte heller här tillbaka. Se här skiss som var före sin tid.

Nydala First Camp

Runt om i Sverige är näringsliv engagerad i nytänkande för idrottshallar/arenor och ofta uppmuntrade av ledande politiker. Så skapades Borås inomhus-50:a, mm för under 60 miljoner kr och så har i Göteborg byggts en skidhall, mm + annat samhällsnyttigt.

Medley AB, som drev Umeå simhall, samarbetar via fastighetsbolag med Järfälla kommun för 50:a + äventyrsbad i Jakobsberg liknande det i Umeå. Och fler kan vara på gång.

Listan kan göras längre och fler exempel syns på sajten Idrottens Affärer, väl värd att inspireras av för Umeå politiker och näringsliv, bl a om idrottsturism som växande bransch.

Ett undantag (förutom TG) finns i idrottshussatsningar i Umeå, IKSU Sportcenter som närmast har ny stor klätterhall på agendan och ska få ett Sporthotell där. Så i ett ”sportnäringsliv” i Umeå, är IKSU en bra förebild. Därför är här…

…EN IDROTTSVISION: BILDA EN NÄRINGSLIVS-SPORT-ALLIANS I UMEÅ! SOM UTVECKLAR IDROTTEN MED NYA IDÉER, t ex NEDAN – LÄS MER DÄRUNDER.

Nanna innovation SM-vecka b

Överst från SM-veckan sommar Sundsvall 2015 och Charlotte Kalla t h.

I mitten min simkanalidé med strömmande vatten för lättare siminlärning, roligare motionssim och bättre simträning, uppfinning av mig om ny prispall med järnmedalj för fjärdeplatsen och Balticgruppens evenemangs-sim-arena-idé på Hamrinsberget.

Nederst t h First Camps vision 2006 om skidtunnel på Nydala genom äventyrsbad med miljöenergi-tänk och t v Göteborgs skidhall, mm, som finns sedan något år.

Eller (och) kan VK – som nu berömmer sig självt (helt OK som inom idrotten) för nyligen uppmärksamhet av tidningen Expressen i krönika – ta initiativ? Som nedan.

Nanna idrottsarenor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.