”Stoppar SM-veckor i Umeå” – debatt i VK om hur bostäder på Gammlia Idrottsområde tar bort SM-ytor.

IDAG I VK DEBATTINLÄGG OM SM-VECKOR OCH GAMMLIA IDROTTSOMRÅDE…   http://www.vk.se/1922489/stoppar-sm-veckor-i-umeaNanna Gammlia skidstad 2 cSKIDSTADEN UMEÅ MED SM PÅ GAMMLIA MISSAR MED BOSTÄDER NYA SM-VECKOR  (klicka två gånger på bilderna och se  hur denna bostadsplanering påverkar Skid-SM-arr.)

DEBATTARTIKLAR (2017-02-02) Socialdemokratisk jävspolitik i Umeå enligt modellen ”katten på råttan och råttan på repet” sänker Umeås kommande skid-SM-möjligheter och därmed SM-veckor vinter. Men kanske löser det sig ändå. Kommunalrådet Lindberg utlovar i en replikväxling i VK indirekt fria kringytor för framtida SM-veckor med Skid-SM på Gammlia! Eller?

Det skriver Urban Bengtson, Umeå.

 

Man kan på ”onda” grunder hävda att socialdemokratisk jävspolitik ser ut att stoppa framtida SM-arrangemang på skidor i Gammliaskogen med skidstadion på fotbollsarenan och stor risk att missar Umeå en ny SM-vecka vinter. Och det då Umeå kommun för över tio år beslöt om planer för bostäder på grusplanen och simhallstomten vid rivning, norr om fotbollsarenan.

Dessa ”kringytor” behövdes vid SM-veckan vinter 2014 för vallaby, vallatestområde, uppvärmningsspår, tält/husvagnar för skidklubbarna, etcetera, för att vara nära start och mål.

Kritik mot detta ”bortbyggande” av SM-utrymmen hade Skidalliansens ordförande för den succéartade SM-veckan för tre år sedan, Åke Sandström, Vännäs i insändare i VK i fjol med rubriken: Låt Umeå vara en skidstad!

Där skriver Sandström: ”Området behövs intakt för att klara en fortsatt satsning på stora tävlingar. (Grattis förresten till SM-tävlingarna 2017!)” Detta sista gäller SM:et 24-26 mars som då kan bli Umeås sista!

Och på Skidalliansens hemsida anas framtida SM-omöjligheter då man skriver: ”Eftersom parkeringsmöjligheterna runt Umeå Energi Arena och Gammliaområdet är mycket begränsade, så hänvisar vi alla bilburna besökare att i första hand parkera bilen på Umestan (I 20, min anm.) eller Dragonens idrottscentrum (Nolia, min anm.)”

Med bostäder får publik till fotboll, innebandy, basket, med flera idrotter och arrangemang i/på sportarenorna, nu Umeå Energi Arenor, parkera på I 20 och Nolia. Boende intill har däremot 1:a parkett – särskilt de med fönster/balkonger åt rätt håll – gratis.

Efter Sandström valdes socialdemokraten Mikael Berglund, idrottsledare som ordförande i Umedalens IF och nu byggnadsnämndens ordförande. Han slutade och Lena Sandlin, tidigare S-ordförande i fritidsnämnden och ledarskribent på Folkbladet, blev skidalliansordförande. Och nu politisk sekreterare åt kommunalrådet Hans Lindberg (S).

Eftersom Lindberg ”lyder” under kommunens vision/mål om 200 000 umebor till år 2050 (omöjligt att nå enligt min mening), måste Sandlin följa detta för nya bostadsområden, liksom Berglund måste följa bostadsplaner och simhallsrivande.

Detta blir socialdemokratisk jävspolitik med ”katten på råttan och råttan på repet”, och så vidare, som sänker Umeås kommande skid-SM-möjligheter och därmed SM-veckor vinter.

Lägg till att kommunen trots förvarningar, bland annat från mig i simbok från 2011 och i debatt, byggde 50-metersbassängen i trångt centrum så att publikkapacitet och kringytor ej klaras. Och gett underkända SM på långbana och därmed förlorad SM-vecka sommar.

Tyvärr har medierna i Umeå inte uppmärksammat, än så länge i vart fall, hur Umeå kommun spolar bort Umeå från SM-kartan i Sverige för SM-veckor. Tur att Skellefteå har vinter-SM-veckan 2018 och hoppas att Sundsvall får en tredje SM-sommarvecka i framtiden, senast var 2015.

Denna antiidrottspolitik i Umeå för icke SM-godkända idrottsarenor bekräftas också i kommunens nyss antagna Strategisk plan 2016-2028. Där finns orden kultur och näringsliv ett tiotal gånger medan ”sport” eller ”idrott” inte nämns alls!

Men kanske löser sig allt nu och det i repliken den 1/2 från S-kommunalrådet Hans Lindberg till Anders Enetjärns inlägg om naturmiljövärnande.

Så här skriver Lindgren om Nydala friluftsområde: ”värna Nydala som tätortsnära rekreationsområde för dagens och framtidens umebor. Detta beslut upphävde tidigare planering där området pekats ut som möjligt bebyggelseområde för uppemot 10 000 invånare.”

Då ska planerna vid fotbollsarenan om ”bara” 400 bostäder upphävas när Lindberg säger om värnande av natur- och friluftsmiljöer: ”Stadsliden är prioriterat som vårt viktigaste område..”. Men Stadsliden/Gammlia ska ju även gälla marken invid, Gammlia Idrottsområde och därmed ge fria kringytor för framtida SM-veckor med Skid-SM på Gammlia! Eller?

Urban Bengtson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.