Politiker medger fellläge för 50:an! Skidstadion i Mariehemsdalen och fotbollshall på Gammliagrusplanen + simhallen = till Thoréngruppen?!

Förra kommunalrådet Lennart Holmlund (S) föreslår idag nytt Skid-Stadion i Umeå och då Mariehemsängarna (+ kan medge fellläge för 50:an i stan) med..

(se http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2017/02/03/umea-behover-ett-permanent-skidstadion/)

bl a läktare i sluttningen på Bräntbergsbacken. Liknande idé av idrottsprofilen och umehistoriken Lennart Forsberg meddelat nyss ett flertal Umeåpolitiker i dagens kommunledning, se härunder och läs även min kompletteringsidé med fotbollshall på Gammliagrusplanen av Thorengruppen + simhallen renoverad för adm, omkl, gym, mm då.

MEN FÖRST OM HOLMUNDS MEDGIVANDE AV FEL LÄGE FÖR 50:AN I CENTRUM -TACK FÖR DET! SÅ HÄR STÅR DET:

Sedan kan jag konstarea att vi möjligen gjorde ett fel som beslutade att bygga en 50 metersbassäng där det inte rymdes en tillräckligt stor läktare som behövs vart 20: år. Förbund som sätter orimliga krav på kommuner kan då bygga sina anläggningar själva.Låt då simsporten lägga sina mästerskap i södra Sverige. 

Jag vet i alla fall vad tunga ledamöter inom simsporten tycker om vår nya simhall men det nämner jag inte för då kommer väl de ut i kylan. Tro det eller ej men de flesta som ser tävlingar inom simsporten är deltagarnas lagkamrater.

MIN KOMMENTAR: Men läktarutrymme kan byggas smart, som på Umeå simhall med fria motionsytor och tillfälliga läktare som gav ett 15-tal olika slags SM i 25:an där. Så gick inte att få på kv Nanna och det visste umepolitiker före lägesbeslut, bl a genom Badutredningen!

Och det finns inte nödvändiga kringytor likt skid-SM. Södra Sverige försökte på 1970-talet att betala för Umeåsimmare att åka på SM där och slippa till ett sim-SM i Umeå (vet det för jag var med  i USS-styrelsen då). Detta avslog Svenska Simförbundet givetvis.

Att det mest är lagkamrater vid sommar-SM -långbana – 50 m – stämmer inte, har själv varit på åtskilliga, senast vid SM-veckan i Sundsvall 2015 och har även fått höra från fjolårets SM-vecka i Norrköping (betänk att med 40-tal andra sporter då ökar publikunderlaget).

Jag känner också ”tunga ledamöter inom simsporten”, både riks och lokalt, som gillar 50:an. Det gör jag också (och min debatt och engagemang har nog haft betydelse här) och vet att läge som kan klara SM och är bra för lägerverksamhet gillas mer, där Nydalaområdet är idealiskt. Jag också simidéer för 50:a och simkanal och klarar SM-krav publikt liksom ”kringytor” samt kan göras energi-miljö-klokt i kombination med skidhall/tunnel/konstsnö.

Nanna SM-vecka Nydala

HÄR OM LENNART FORSBERGS MARIEHEMSDALENIDÉ + UTVECKLING:

Den 1/2 fick jag för kännedom av idrottshistorie-profilen Lennart Forsberg hans blogg på ordbanken.se som han direkt e-postat till ledande politiker i Umeå: Hans Lindberg (S), Anders Ågren (M), Mattias Larsson (C), Peder Westerberg (L), Ulrika Edman (V), Veronica Kerr (KD), Edvard Riedl (M), Margareta Rönngren (S) och Mikael Berglund (S) samt för kännedom till Ola Nordebo, VK, sportredaktionen på VK och Folkbladet plus till mig.

Ny skididé

Länken är http://andrasidan.ordbanken.se/#post1314 och om oro för Gammliaområdet pga bostadsplaner på grusplanen och simhallstomten vid rivning + ny skididé, härunder utdrag:

Nanna Gammlia skidstad 2 c

Dra åt skogen året runt!

Skapad av Lennart Forsberg ons, februari 01, 2017 10:24:37

Umeå har blivit en bostad, en stad där väldigt många människor ska bo. Så verkar de styrande i stan i alla fall tänka. Byggs det inte på höjden, så byggs det i parker. Och räcker parkerna inte till så avverkar man skogen!? —–

När kommunens företrädare idag lägger ut texten om Gammliaskogens framtid blir jag inte lugnare. De talar inte ens om Gammliaskogen, de talar om Stadsliden. I mina öron låter det som om skogen ska bli mera stadslik, inte tvärtom. Man behöver inte vara skogstokig för att göra sådana tolkningar. —-

Man kan även tycka att det är åt skogen att bygga bostäder på gamla simhallstomten. Tänk så många andra idrotter det finns som skulle kunna få sina lokalbehov tillgodosedda på den tomten! Men för att tänka den tanken, krävs det förstås att Gammliaområdet fortsätter att prioriteras som ett idrottscentrum. Jag är inte så säker på att kommunens företrädare har sådana ambitioner. —-

Har de någon gång tänkt tanken att skidstaden Umeå faktiskt saknar en skidstadion! Med god vilja och livlig fantasi skulle en sådan kunna få plats i anslutning till Gammliaskogen. Om inte på den lilla simhallstomten, så vid fotbollsplanerna i Mariehemsdalen!

Varför inte ge plats åt en skidstadion där? En anläggning med omklädningsrum för tävlingsidrottare och motionärer, en anläggning som kan användas sommar som vinter, för en skidstadion värd namnet har givetvis även tillgång till rullskidbanor!? —-

Med risk för att någon tycker att jag – med fast stavgång – håller på att spåra ur, så spår jag ändå att en sådan anläggning skulle kunna knyta samman Gammliaskogen med Nydalaskogen och skogen kring Ersmarksberget!!! I drömmarnas värld är allt möjligt, även om mina drömmar nog framkallar mardrömmar hos de ansvariga i stan.

Men vem vet… får de bara sova på saken kanske även de börjar drömma om en skidstadion i Mariehemsdalen?

Nanna Marihemsdalen 1 b

SÅ HÄR BLEV MITT SVAR:

Mariehemdalenidéerna är inte alls så tokiga, gäller bara att finna bra P-möjligheter (underjordiska?). Kanske något för Umeåpolitiken att få anledning till ett moratorium (idag timeout men mer omfattande i tid/rum) i alla bostadsplaner på Gammlia Idrottsområde och sedan föras in i en ny detaljplan för hela Stadsliden här och där allmänheten, vi umebor och utombys, får tidigt vara med och påverka.

PLUS NYSATSNING PÅ GAMMLIA IDROTTSOMRÅDE MED FOTBOLLSHALL PÅ GRUSPLANEN + SIMHALLEN TILL THORÉNGRUPPEN GER EN HELHETSSATSNING MED ALLEHANDA SPORTER OCH AKTIVITETER (INKL KULTUR PÅ MUSÉET) INTILL CENTRUM OCH NÄRA NYDALA FRILUFTSOMRÅDE – SOM NOG SAKNAR MOTSTYCKE I SVERIGE!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.