Umeå! Se Göteborgs arenasatsningar: skidhall (längd-slalom), fotboll, skola, kommers, mm. Något för IKSU, Baltic, Nydalaaktörer.. eller behövs utombys?

Nanna idrottsarenor

”Idrottsarenor i Umeå måste utvecklas” menade VK:s chefredaktör Ingvar Näslund i krönika våren 2016 och har jag tagit upp om i tidigare bloggar. Här ny anledning där Göteborg med idrottsmagnaten Ola Serneke och hans multiarena med bl a skidhall, nu vill satsa än mer på idrott i anläggning ihop med annat som ger ekonomi för satsningen. Och sajten Idrottens Affärers Thomas Ejederhov skriver om 25/1 på Idrottens Affärer, se nederst.

Fotbollshall på Gammlia?

I Umeå händer inte så mycket i arenaväg nu, förutom Thorengruppens önskan om att få föra upp en fullstor fotbollshall, mm, men vara verkar oklart var, så därför min idé igår 14/2 om grusplanen på Gammlia. Andra privata arenadéer finns genom åren i Umeå, här tre sådana.

Uppe t v Balticgruppens storslagna och av många umebor uppskattade vision om evenemangsarena på Hamrinsberget + bad- och simanläggning (50:a). T h min simkanal-arena ”MagicSwimmJogg Arena” i VK-reportage i fjol sommar. Nere t v ”Vision Umeå” av First Camp AB 2006 med campingen på Nydala där äventyrsbad och 50:a har en skidtunnel igenom, miljö- och energismart. Inget har blivit av och Umeå kommun har inte visat intresse.

Nanna HamrinsGBG-FirstC SwimJogg b

Så det kan behövas andra, IKSU, Balticgruppen, Nydalaaktörer, dvs privata/fristående som i Göteborg och varför kontakter och besök där kan ge något.. och intressera ”utombys” hit. Sedan vore det bra om nu umemedier tar upp frågor om sporters arenaframtider i Umeå.

T h Göteborgs-skidhallen verklig och nu utvecklas (nedan), värt att ta efter för Umeå.

Multiarenan blir dubbelt så stor

http://www.idrottensaffarer.se/arena/2017/01/multiarenan-blir-dubbelt-sa-stor
Arena | Publicerad: 2017-01-25 22:11
Ola Serneke tar sats igen. Entreprenören bakom jättearenan i Kviberg i Göteborg vill nu komplettera anläggningen med en enorm skidhall för utförsåkning samt en unik multisportarena. Och lite till…

Skidåkning inomhus i en backe med en längd om 360 meters och en fallhöjd på 60 meter. Det är en av delarna i den planerade jättesatsningen i Göteborg. Illustration: Okidocki Arkitekter

Ola Serneke befinner sig i Italien för att starta i skidloppet Marcialonga. Som byggare har han varit en föregångare för många och flitigt tränat i skidspåret i den befintliga hallen som byggdes för två år sedan.

Då handlar det om skidor på tvären. Samtidig med träningen har han i allra högsta grad varit delaktig i planeringen och utformningen av en gigantisk anläggning för skidor utför.

På flygbilden ser ni den enorma skapelsen. Backen ska bli 360 meter lång och ha en fallhöjd på 60 meter. Men inte nog med det.

Redan när han projekterade dagens hall betonade han betydelsen av ett hus med ett skiftande utbud och aktiviteter som ger en driftsekonomi . I hallen finns en fullstor fotbollsplan med läktare, gym, sportbutik, idrottsklinik, restauranger, hotell, skola, träningshallar samt skidspåret. Och det är där han nu går vidare. Det skidspåret ska förlängas med 2,9 km.

Det blir ett tillbygge av format.

Unik i Europa

Skidbacke, två torg med restauranger, sju tennisbanor inne, tre utomhus, och en multisportarena för en rad olika sporter och inte minst en bana för velodromcykling.

Han är uppmuntrad av medvinden i dagens hall som kostade dryga 800 miljoner kronor och ser nu möjlighet att uppföra något som knappt finns i hela Europa och som skulle locka åtskilliga människor.

Ola Serneke har tidigare medgett att det har funnits intresse från flera länder om att kopiera eller bygga något med multiarenan som modell.

Nu hoppas han få möjlighet att skapa det han drömt om kompletterat med drygt 1800 bostäder för att det också bekosta jättesatsningen.

Enligt Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg, så finns det en ”försiktigt positiv” ton hos de styrande.

– Det som finns därute har blivit bra. Det är klart att det här är ett kul förslag. Det är storslaget och har en arkitektonisk form som säkert kan bli lyckad. Men det återstår fortfarande en massa överväganden, om det passar och om det är möjligt. Men det är ett fint förslag, säger Siesjö till GP.

Arenan i medvind

Okidoki Arkitekter står bakom förslaget med skidbacken och bostäderna.

– Det är dels en spektakulär byggnad och dels har den kopplingen till en stadsutveckling som stärker de nordöstra delarna av Göteborg. Skidbacken kopplas till bostäder och vi kommer att integrera de olika delarna och skapa mötesplatser.

I ett mail till GP skriver Ola Serneke:

– Vi har haft en mycket positiv utveckling av den befintliga anläggningen och vill fortsätta förstärka med ytterligare möjligheter för föreningar, företag och privatpersoner att utöva idrott i trevlig och unik miljö.

Företaget Serneke är också involverat i en annan stor satsning, planeringen av Borås Isarena med en isyta inomhus om 65 x 115 meter och bostäder.

Thomas Ejderhov  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.