Mesta SM-arenan – Umeå simhall – 15-tal SM – världsstjärnor Alshammar och Christer Wallin – kronprinsen och simkungen – idrottsturism för 10 000 – skäl för att bevara/utveckla simhallen

Umeå simhall är nog mesta SM-arenan i Umeå och kanske mesta sim-SM-anläggningen i Sverige, det har jag fått stöd för av erfaren simexpert (arbetat på Svenska Simförbundet). I Västerbottens Idrottsförbunds 100-års-skrift sammanställde jag alla SM under åren.

Nedan t v är 15 olika SM, varav sju junior-SM, ”svenskt rekord” då 2006 vid det sista i Umeå simhall. Och bl a med invigningstalare som varit kommunalråd, Marie-Louise Rönnmark (S), Lennart Holmlund (S) och, framlidna, Britt-Marie Lövgren.

Nanna 70iaden SM

Första ”SM:et” var i ett slags ungdoms-SM-dagar, 70-iaden, 1972, över hela landet där Umeå simhall hade riktigt ”kunga-kronprins”-besök, dåvarande kronprinsen Carl-Gustav och simkungen (världsstjärnan) Gunnar Larsson, här med landshövding Bengt Lyberg (t v) och Erik Svensson, Västerbottens Idrottsförbunds ordförande i många år.

Andra världssimmare med OS-medaljer och VM-guld efter JSM-framgångar i Umeå är Holmsundssonen, Christer Wallin, Sandviks IK och Umeå SS och Therese ”Tessan” Alshammar plus många fler. Här visar JSM-kungen Christer sin krona och mantel vid SM:et 1987. T h fullsatt simhall vid ett av många junior-SM i Umeå simhall och USS arrangör.

Nanna JSM C Wallin USS b

Idrottsturism för 10 000?

Ovan t v skyltning för JSM 2006, sista i Umeå simhall och t h Umeås silvertjejer då på 4×50 m frisim, fr v Hedvig Lestander, Sara Sharp, Emelie Roslund och Elin Hardeland. Dessa, Christer, ”Tessan” och andra medaljörer, ja, alla deltagare, ledare, föräldrar och supportrar som varit med i SM-tävlingarna, säg 200-300 under 15 år, ger underlag för idrottsturism, uppåt 5 000 personer. Plus en anhörig, 10 000 presumtiva simhalls-besökare.

Nog är väl det också skäl för att bevara simhallsbyggnaden, särskilt för att den är så unik i sin utformning inne-ute, och framsynt för 47 år sedan med vattenytan i golvhöjd (först i Sverige) och inga fasta läktare (ovan läktare är flyttbara)!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.