Sarah banar ”våg” för simkanalarena? Där Umeå kan bli först om viljan finns.

Sarah Sjöström, Södertörnsimmaren (Stockholm), är med sina alla EM- och VM-guld samt ett i OS (Rio 2016) Sveriges genom tiderna medaljrikaste simmare. Sett till OS-guld är Gunnar Larsson, Malmö snäppet framgångsrikare med två vid OS i München 1972.

Guld-Gunnars framgångar gav en simvåg runt om i Sverige, ända till Öjebyn i Piteå i en simtävling 1973 (eller 1974) där jag var med som ledare i Umeå Simsällskap. Där visade Gunnar upp sig, fick publikens jubel och många simbeundrare.

En annan följd var den simskolesatsning i samråd med Svenska Simförbundet som gjordes då i serietidningen Kalle Anka med simlektioner beskrivna i text och illustrationer, ”Bli vän med vattnet”. Nedan är från femte lektionen.

Simkanal Kalle Anka

Den hade Gunnar som ”pappa” tillsammans med Birger Buhre, Malmö, legendarisk simledare på nationell nivå och välkänd sportjournalist, även en av skaparna av SUM-sim, svenska ungdomsmästerskapen i simning (motsvara ungdoms-SM i andra idrotter).

Liknande satsning gör nu Simförbundet, nu med Sarah Sjöström i en simundervisningskampanj där ett spelföretag som sponsrar med en större summa. Den har fått extra publicitet, inte via Kalle Anka-tidningen, utan genom en video som sprids i annonser där Sarah slår ”världsrekord” i simmärken, 17 på 17 minuter.

SJÖSTRÖM SLOG NYTT ”VÄRLDSREKORD” – PÅ 17 MINUTER

Sarah Sjöström klarade utmaningen – och tog 17 simmärken på 17 minuter.

Umeå har nu en jättechans att öka på denna ”simvåg” genom att anamma den idé för lättare och snabbare siminlärning jag visat på i debatt och flertal bloggar. Och locka hit Sarah Sjöström för att bana ”våg” för en simkanalarena här i Umeå

Det handlar om simkanal med strömmande vatten som även riksspridits i Sveriges största facktidning för badhus/simhallar och simskolor, Badmästaren 4 i år, se här från blogg

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2017/04/13/umeaide-i-sveriges-badhus-simhalls-storsta-media-badmastaren-om-roligare-simning-i-stromsimkanaler-2/

Nanna Badmästaren 4:17d

Strömmande vatten har Sarah och svenska elitsimmare indirekt med i sin träning genom att träna simstyrka i vattnet med hjälp av en gummislang som sträcks mot och det som i motströms med ökande styrka.

Se här ur blogg 28/5 2015 http://blogg.vk.se/umeas-basta/2015/05/28/simkanal-med-sarah-sjostrom-och-simrevolution-gor-umea-simledande-om-politik-naringsliv-simaktorer-vill/

Simkanal med Sarah Sjöström och simrevolution gör Umeå simledande om politik-näringsliv-simaktörer vill..

Av , 28 maj 2015 kl 17:22,  Bli först att kommentera   0

Härom kvällen hade Sportnytt i SVT ett simreportage från träningsläger i Teneriffa med bl a Sveriges världsstjärna Sarah Sjöström och hennes tränare Carl Jenner. Här visades en ”urgammal” träningsmetod att få motstånd i vattnet, en gummilina som sträcks ut och bromsar. Sedan glider man behagligt tillbaka – jag vet har provat detta på 1960-talet i gamla badhuset på Kungsgatan (tyvärr rivet).

Nanna slangar 2

Ovan är olika bilder från ”slangsimmande”, överst ur en video från företaget Frekers hemsida och nederst Sarah. I mitten t v Sjöström med slangen osträckt och t h en crawlbild. I mitten Swimming Revolution i motströmmande vatten i pool för eget bruk (från USA).

—–

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.