Centerpartiets M Larsson oroades 2009 över att Funktionsprogrammet – förskolan inte blir som tänkt. Och har nog fått rätt i mycket trots ordf. (då) M Rönngrens (S) höga förväntningar.

2009 ifrågasattes Umeå kommuns Funktionsprogram för förskolan av Centerpartiets gruppledare Mattias Larsson i en interpellation 27/3 att det inte blir som tänkt. Se här och svar av För- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S) – dubbeklicka gör det lättare att läsa. Mina kommentarer och framtidsblickar under skrivelserna.

ML och MR interpellation b

ML:s frågetecken då kvarstår idag och nu med ”utropstecken” där mina beskrivningar med analyser av de Reggio-Emilia-modeller som blivit vanligt i Umeå, syns i tidigare bloggar. MR:s svar har i stället gett nya frågor nu, bl a kring det jag visat om inga dokumenterade utvärderingar, mindre hemvistytor pga skolhallar samt störande genomgångsrum.

Och dyrare med återkommande nya R-E-modeller jämfört med 1970- och 1980-talets typmodeller. Som var syftet med beslutet i Socialnämnden 1989-06-22 om ny ”typbarnstuga”, se ur protokoll i blogg 10/4. Men detta ändrades i praktiken av ”planeringsbyråkratin”, inte politiska beslut, och så kom återkommande nya dagisritningar.

Alla olika typmodeller, från första barnstugan, Berghems 1966, och till början på 1990-talet, uppdrog Socialkontoret mig att utvärdera 1994. Och i blogg på måndag 16/4 redovisas sammanfattningen av utvärderingen. Som Umeå kommun har anledning att studera närmare i översynen av F-programmet som pågår enl. svar från utbildningskontoret nyligen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.