”Omänskligheter” i dagisfråga i Umeå kommun liknar George Orwells 1984 där lögn blir sanning + Frans Kafkas upplevelser i ”Processen” där man tillintetgörs i en osannolik historia. Som medier kan ställa frågor om…?

I 11 bloggar under tre veckor har jag redovisat fakta och argument från stämning och förhandling i tingsrätten 2013 kring upphovsrätt för den ritning som förskolan Missionären, 4 avd, byggdes efter (1990) genom ett typbarnstugeprojekt jag initierat och pågick 1988-89.

Övertydliga bevis finns att det är min ritningsmodell, UBBI (varumärke/signatur), som finns på flera projektritningar och där UBBI 6 var förlagan till bygglovsritningen (vissa justeringar) och VAB arkitekter/ingenjörer då satt dit för markering av min upphovsrätt enligt projektet.

Umeå kommun ”blånekade” i svarsskrivningar och i förhandlingen, kom med två olika versioner att det var VAB-typritning (annan utformning än UBBI), en som den var i projektet och en som omarbetning av VAB till den ”UBBI-modell” det blev byggd.

Och, uppenbarligen ”köpte” tingsrätten dessa osanningar så jag förlorade då, hösten 2013.

Jag valde att inte överklaga och motiverade det så här på vk.se 23/10 (rep av Stefan Åberg):

Ovilja till dialog

– Umeå kommuns ovilja till dialog innan och under processen i tingsrätten samt avogt bemötande, gör att jag, trots förhoppning om en ändring i hovrätten, väljer av mänskliga och yrkesmässiga skäl, avstå överklagan och i stället arbeta vidare med förnyade UBBI-modeller, säger Urban Bengtson i en kommentar.

Det senare resulterade i UBBI-modellen Campus för Professorn Campus 2016, 8 avd i 2 plan med Missionärenlösningen i grunden och torgrum likt i Reggio-Emilia-förskolor, men utan den senares störande genomgångar och skolhallar för fler avdelningar ihop.

Om jag överklagat till hovrätten kanske lust och energi för att driva på campusprojektet till verklighet inte räckt till och än fler stoppförsök (sådant förekom även här och är en historia för sig) från Umeå kommun kommit.

MEN största anledningen till att ”ge upp” då 2013 var det 

”omänskliga” bemötande i svarsskrivelser och förhandlingsargumentation som handlade om 

att näst intill omintetgöra mitt bevismaterial med osanningar, motsägelser, svepande påståenden 

och t o m antydan om förfalskning med kopiering av ”någon”, etc olustigheter 

som om det inte funnits det typbarnstugeprojekt som visas i offentliga handlingar jag disponerar 

och Umeå kommun tydligen inte hade allt av i sitt utredande, dvs eget otillräckligt material.

Nu finns ovan ”omänskligheter”, mm i Umeå kommun beskrivna i de 11:a bloggarna i denna dagisfråga som med lite distans idag liknar George Orwells 1984 där lögn blir sanning och Frans Kafkas upplevelser i ”Processen” där man tillintetgörs i en osannolik samhällshistoria.

Logiska förklaringar

Samtidigt finns vissa logiska förklaringar till varför ”Umeå-kommunapparaten” beter sig så ”omänskligt och osann-olikt”. Det kan vara en reaktion mot de visselblåsaravslöjanden jag började med för över 40 år sedan kring barnomsorgen, som förskollärare på dagis, fackligt aktiv på skyddsidan och i decennier flitig debattör med kritik och idéer.

Därför kändes VF/Folkbladets rubrik rätt kring min stämning i reportage (av Krister Stenlund) hösten 2013 där min avslutande kommentar sammanfattar väl vad det handlar om.

– Jag är inte förvånad. Kommunen har i snart 25 år (idag 30 år) försökt förneka det här. Det är nog svårt att acceptera att man haft fel så länge, säger Urban Bengtson.

Så rubriken nedan blir då träffande, man vill inte ha med mig att göra. Men om sanningar ska fram får nog umepolitiken bry sig ändå, till slut. Än mer om medier finner min dagishistoria intressant att ställa frågor om. Underlag finns bl a i 12 bloggar nu.

PS

Egentligen gäller inte tingsrättens beslut då min stämning handlade om Umeå kommuns relationsritning (görs när bygge är klart) – inte bygglovsritningen kommunen påstod VAB låg bakom (men i förhandlingen menade inte ägde upphovet) – där kommunvapen står. Men inget UBBI där och inte i kommunens funktionsprogram för förskolan (som anger VAB kommunen anser ej har upphovet), orsaken till att jag stämde kommunen som om man har upphovsrätten. Men så bad kommunen om mellandom (bygglovsritningen), dvs ”fel” ritning!

Således återstår dialog/beslut om kommunrelationsritningen och UBBI-intrång…

UBBI VF slippa B-son

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.