Idéer för lockande Umeå centrum… gratis P med köpande över XYZ kr, inglasat helt/delat Renmarkstorg och mediehus med kulturkupol istf bad?

Mina två föregående bloggar handlade om det Umeå centrum som VK igår ordnade debatt kring, hur lockas fler in i stan för handlande. Gratis P fick nej från P-bolaget Upab, det ger andra besökare än de man helst vill få till centrum sades det.

Men varför kan inte Visit Umeå uppmuntra handlare, servicenäring, m fl att betala P-avgift vid köpande över XYZ kronor, så blir det ju ”gratis” ifall man ändå tänkt handla, äta/fika eller göra annat som kostar. Annan idé andra fört framär inglasat, helt/delat Renmarkstorg.

Umeå centrum idéer

Annars vore det värt att analysera vilka satsningar som inte gav de besök man trott eller tänkt sig. Ett är den bad- och simanläggning som byggdes på den dyrbara citymarken på kv Nanna. Det var bl a Umeå C (centrumorganisationen då) som ville ha dit bad och simning med påståenden om att då kom folk som efter doppet/simmet gav sig ut i centrumvimlet.

Så är det inte, ett bad-, sim- eller träningsbesök är en målinriktad aktivitet och efteråt vill man hem eller tillbaka till sitt arbete, sina studier eller vad man tänkt göra efteråt.

Sedan är den dyra tomten i grunden olämplig ekonomiskt för kommunen då badhus och simhallar måste subventioneras så mycket, dvs betalas av kommunmedborgare. Än kostsammare om besöksmålen inte nås och verkar här gälla hittills. Så att våga omtänkande, i dubbel mening, för skattepengarna kan ge spännande uppslag.

Som att VK, m fl aktörer lanserar ett mediehus på kv Nanna. Och för att locka extra, bygga på med en kupol innehållande kultur och vetenskap + behålla lite bad och träning. Allt medan subventionerad simarena skapas i idrotts- och fritidsområde som är betydligt billigare, ger fler besökare och därmed mer ekonomisk är dagens bad-satsning i centrum.

Eller än djärvare, flytta stadsbiblioteket till omgjord badbyggnad, sälj Vävenbibblan och utveckla Vävenhotell för konferens, kultur och nöjen i fint läge vid Umeälven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.