Umeå – ”världsledande på urbana innovationer”! Även mina ”Urbana” via Unikum, Uminova Center/Innovation?

Världsledande på urbana innovationer säger EU-kommissionär om de sex städer, bl a Umeå, som är kvar i tävlan om Europas Innovationshuvudstad 2018 (se från Umeå kommuns pressrelease längst när i bloggen). Kan det gäller mina/Urbana innovationer?

Ja, då Uminova Innovation vid Umeå universitet är viktig i Umeås ansökan, passar dessa. Min UBBI-modell för dagis/barnstugor/förskolor, togs fram via Unikum, Universitetets kontaktenhet i Umeå, i projekt 1988-89 och gav förskolan Missionären 1990.

Ett projekt, om sociala uppfinningar med ett centrum utvecklade jag, m fl sedan genom Uminova Center (UC), efterföljare av Unikum. Blev ingen centrumbildning här då, men senare i Malmö. Och sedan några år i Västerbotten, Arena Social Innovation.

En tredje innovation av mig som idékonsult för ett projekt från 2010, var ett campusdagis i två plan och nytänkande i utformning med det bästa från UBBI-modellen för barnstugor och det bästa i torgidéer, till en förskola i två plan och åtta avdelningar.

Genom Uminova Innovation (efter UC) skapades då förskolemodellen UBBI Campus, som 2016 invigdes med personalkooperativet Professorn Campus i egenregi, Peab som byggare och Hemfosa AB som fastighetsägare, helt unikt i Sverige f ö.

Huruvida Umeå kommun som ansökare menar att mina idéer/projekt passar i innovationsmotiven vet jag ej, men ord som ”kreativitet”, ”framgångsrika innovationsmiljöer” och ”nya sätt att engagera medborgarna” stämmer väl.

Här nedan visas mina ”urbana” innovationer ovan + andra i bildcollage med förklaringar.

T v dagismodell och ritning som gav förskolan Missionären 1990, men kommunen inte erkänner min UBBI-upphovsrätt (än?). T h campusförskola (pers.kop. Professorn) 2016 via UI-projekt, men hade kommunförsök för stoppande pga av min medverkan.

UBBI-idé i projekt av Unikum vid Umeå universitet      UBBI-idé via Uminova Innovation (UI)

UBBI idéer blandat 2

UBBI-idéer via Uminova Center och Uminova Innovation plus med Umeå Näringslivsservice

Nederst t v om socialt-uppfinnings-centrum i Umeå (2002) och t h handledningsmtrl för sådana uppfinningar/innovationer, men inte gav något gensvar från kommunhåll, däremot startades sådana innovationscentrum i Skåne (och nu i Västerbotten).

Mittenbilden om mönsterskyddade formidéer och även ett patent (längst ner i collaget) förverkligades via UC/UI som gett/ger produkter till försäljning och kan bli mer av i större samverkan med det offentliga och privata utifrån lokalproducerade uppfinningar.

Övriga bilder om simkanalidéer (inkl simbok) med strömmande vatten kanske mha Umeås finalplacering om Europas Innovationsstad ger ”medström” för att bli världsförst i Umeå och därmed passar i ”världsledande på urbana innovationer”!!

Här nedan Umeå kommuns pressrelease: http://www.umea.se/arkiv/nyheter/toppartiklar/umeaifinalomeuropasinnovationshuvudstad.5.5efdfb441661b3494571484d.html

Umeå i final om Europas Innovationshuvudstad

Umeå är en av de sex städer som gått vidare till final i utnämningen av European Capital of Innovation, alltså Europas Innovationshuvudstad. Med en eventuell vinst följer prissumman 1 miljon euro, men redan nu har Umeå vunnit 100 000 euro (drygt en miljon kronor).

Vinnaren – Europas Innovationshuvudstad 2018 – kommer att tillkännages den 6 november vid Web Summit i Lissabon, Portugal. Den stad som har det bästa ekosystemet för innovation, vinner en miljon euro (drygt 10 miljoner kronor) som kan användas för att skala upp innovationsaktiviteter.

De fem övriga finalstäderna är Århus i Danmark, Aten i Grekland, Hamburg i Tyskland, Leuven i Belgien och Toulouse i Frankrike. De sex städer som inte gått vidare är Göteborg, Antwerpen i Belgien, Bristol i England, Lissabon i Portugal, Madrid i Spanien och Wien i Österrike.

Trogen sina värderingar

I motiveringen till Umeås plats i finalen framhålls bland annat Umeås stora ambitioner för samhällsutvecklingen där man trots stora tillväxtambitioner är trogen sina värderingar, såsom inkludering, kreativitet och jämställdhet. Vidare pekar man på två universitet i världsklass samt intresset för att hitta nya metoder för att engagera medborgarna.

– Det är fantastiskt kul att vi gått vidare! Att komma med bland de ursprungliga tolv städerna var stort nog, och nu har vi verkligen fått bekräftelse på att vi jobbar på rätt väg. I vår presentation lyfte vi bland annat fram jämställd stadsutveckling, våra framgångsrika innovationsmiljöer, våra universitet och den stora tilliten i Umeå, som gör det enkelt att samarbeta, säger kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Margareta Rönngren (S).

– Många europeiska städer är världsledande på urbana innovationer. De hittar nya sätt att engagera medborgarna i samhällslivet, stötta tillväxten i näringslivet, anpassa sig till globala utmaningar och bibehålla den lokala sammanhållningen. Alla städer som tävlar om titeln Europas Innovationshuvudstad visar att de är duktiga inom dessa områden och jag ser fram emot att utse vinnaren i november, säger Carlos Moedas, EU:s kommissionär för Forskning, vetenskap och innovationer.

Mer information:

Läs mer på www.innovationbyumea.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.