Jantelag i Umeåväggar hinder för 30 år av personalerfarenheter om bättre förskolemiljöer enl Barnomsorgslagen

Mitt ”dagismiljö-forskande” i förnyelse av förskolors utformning i ett typbarnstugeprojekt Umeå kommun deltog i/hade ansvar för 1988-89, gav förskolan Missionären 1990 i Umeå och riksgensvar för min ”UBBI-modell”.

Ett var TT-reportage som spreds över Sverige och gav mig kontakter/resor från Boden i norr till Skåne i söder, se här från Kristianstadsbladet (VK-bild är ur VK-rep. dessförinnan).

Här framgår tydligt hur mycket personalerfarenheter av dagislösningar påverkat till de resultat jag utvecklat för bättre förskolemiljöer. Under reportaget visas hur kunskaperna spridits vidare på olika sätt. Men i Umeå hindras förnyelse ofta av jantelag sedan 30 år!

Och medan 30/1 1989 gav rikskontakter, med uppdrag genom ett ”innovationsprojekt” (var ju det även om innovation inte användes då för förskola/skola) i Umeåregionen, fick jag kämpa i Umeå kommun för erkännande av UBBI-idéerna och facket stred mot kommunen för UBBI-lösningen med beslut en vecka senare 1989-02-06 (se gårdagens blogg 10/1).

UBBI-dagis TT

Nedan bildcollage visar mer positivt gensvar, som min C-uppsats i pedagogik 1993 ”Sjuka och friska planlösningar i barnstugemiljöer.” Detta gav expertroll i Socialstyrelsen där jag i Barnomsorgslagen 1995:2 fick skriva råden om lokalmiljöer i barnomsorgen och var ett andra exempel på riksspridning av, framför allt, Umeåerfarenheter.

Tredje exemplet var vid presentation i tre seminarier för alla landets kommuner, i Jönköping, Stockholm och Umeå och syns i bilder nedan. Fjärde kom 2005 genom Myndigheten för skolutveckling i Pia Björklids ”Lärande och fysisk miljö” där min C-uppsats refereras.

Referenserna där är från funktionsprogram förskolan Umeå där min UBBI-modell (enligt mig) publicerades utan min kännedom (se mer om i tidigare bloggar). Dock har F-programmet inte med min C-uppsats eller ens något om Barnomsorgslagen och lokaler.

Noteras bör att uppe t h är från inbjudan i Umeå kommun när jag hade haft uppdrag av Socialkontoret 1994 om genomgång av barnstugor i Umeå. Och överst t v skriver tidigare ordföranden (2002 – 2010) i För- och grundskolenämnden, Margareta Rönngren (S), förord till F-programmet om värdefullt i att samverka över gränserna. MEN…

UBBI i B-lagen C-upp Utv-

…för mig har Umeå kommun satt ”gränser” för kunskap/erfarenheter i över tre decennier. Fast jag fick beröm och gensvar i december 2002 av just M Rönngren som nybliven F-o-G-ordförande vid träffar. En jantelag (du ska inte tro du är något) i Umeå kommuns väggar hindrar dock ännu mina (och förskolepersonals i Umeå) erfarenheter att få genomslag här.

Ändå är en förhoppning att veckans ”dagismiljöbloggar”, som har fått fler klickar än vanligt för mig, ger synergieffekter så att ”jantelagen” blir ”överkommlig”, kanske efter ett politik-studiebesök på förskolan Professorn Campus plus mer vetskap om hur förskola allmänt kan utvecklas genom fler projekt vid Uminova Innovation, som Umeå kommun f ö är delägare i!

UBBI i Missionären-dagis via innovativ förskola-idé till Professorn Campus i Umeå

UBBI Missionären Campus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.