Umeå kommun ”köpte” min idé om resursförskola – går det att få betalt?

I gårdagens blogg om vinst över Umeå kommun som övertar Professorn Campus = min idé för projektet som gav detta (via Uminova Innovation). Idag om att Umeå kommun ”köpte” min idé om ”resursförskola” från förr i beslut om campusförskolan.

Men först nu inses den idéns värde. Frågan är då om det går att få betalt? Kommunfinansiering till campusprojektet med mig gav ersättning, se längst ner här.

Det är glädjande för personalkooperativet Professorn – som för några månader sedan såg sig tvunget att avveckla sin campusförskola om 8 avd i 2 plan pga eftersläpning av ofyllda avdelningar och därmed ekonomiskt underskott – att Umeå kommun nu beslutat överta de tre år gamla lokalerna, där fyra avdelningar blir fasta och övriga flexibla för tillfälliga avdelningar, se här beslutet enligt medier, från vk.se och folkbladet.nu

Campusförskola kommun övertar

Det är också roligt för mig som barnomsorgskonsult och ”idékläckare” att kommunens beslut att vara flexibel med tillgängliga lokaler för tillfälligt behov som ofta uppstår av olika anledningar, därför att detta är en idé jag framfört vid möten med politiker och tjänstemän genom åren. För drygt 16 år sedan gav en förvaltningsansvarig följande erkännande:

Min uppfattning från mötet 2002-12-19 kvarstår att de ideér du
presenterade generellt är intressanta speciellt kring det flexibla
nyttjandet.

Hälsningar XY

För snart sex år sedan gjorde jag ”tillfällighetsidéerna” publika på min blogg om en ”resursförskola” = flexiblelt dagis (se längre ner i bloggen här). Frågan nu blir om kommunen ”köpt” eller bara tagit min idé och om det är möjligt att få betalt på något sätt.

Och nyligen, 22/3 i år, vid inbjudan av för- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S) och Lena Riedl (M), informerade jag om ”innovativ förskola”, flexibiliteter och överlämnade bl a en UBBI-dagis-folder från 2008 där följande nämns:

”Dagishotell-idén blir även användbar vid reparationer och ombyggnationer, samt som evakueringslösning när så behövs. Flexibel utformning för skola gör idén passande också där.”

Resursförskola ska ses som en social uppfinning/innovation och bör ha samma upphovsrättsvillkor som tekniska idéer och därmed ersättningsberättigade.

Och jag har konstruerat planlösning/utformning för att kunna dela av lokalerna och störa ordinarie verksamhet så lite som möjligt samtidigt som vissa delar kan samverka smidigt, t ex med få genomgångsrum i st f många som kommunen nu byggt och idag konstruerar.

Därför är campusförskolan, som kommunen övertar ansvaret för, särskilt lämpad för tillfällighetslösningar varför frågan kring ersättning är relevant enligt min mening och jag hoppas få dialog om på högsta nivå i kommunen om. Det vore även en chans för Umeås politiker att visa sig framsynta kring sociala, och pedagogiska, innovationer samt se detta som utmaningsrätt för företagare, vilket en del partier anser Umeå ska satsa på.

MER OM EN RESURSFÖRSKOLA NEDAN I UTDRAG UR MIN BLOGG 12/6 2013

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2013/06/12/umeas-basta-barnomsorg-ar-iden-resursforskola-ett-flexibelt-dagis-vid-ombyggnationrivning-av-gamla-forskolor-innovativ-forskola/

Umeås Bästa barnomsorg är idén ”resursförskola” – ett flexibelt dagis vid ombyggnation/rivning av gamla förskolor = Innovativ Förskola.

 

Innovativ Förskola innebär således

både att bygga fasta barnstugor om flera avdelningar, här 8-10 st i två plan,

och att sätta upp sådana för att underlätta för omstruktureringar av äldre och yngre förskoleplanering, t ex många baracker/paviljonger som tjänat ut (kvalitetsmässigt, ekonomiskt och där bygglov går ut), vilket här har begreppet ”resursförskola”.

Kan man ha resursförskolan i anslutning till park- och friluftsområden får verksamheten bra förutsättningar, vikigt då just omflyttning av barn med längre dagisvägar i sig är en nackdel. Men kan lättare klaras med bra utemiljö och hög kvalitet i lokalerna.

Här nedan är exempel på Innovativ Förskola, modell Campus, som grund för det campusdagis som planeras på universitetsområdet i Umeå och kan göra Umeå ledande i förskolebygg-utveckling, än mer med att satsa på resursförskolor enl. ovan.

Min anm. nu: Campusförskolan blev byggd 2016, med 8 avd och anpassad därefter genom innovations/företags-projekt vid Uminova Innovation. Där ingår Umeå kommun och var därmed medfinansiär vilket gör att jag till del betalades av kommunen i projektet. Så för mer nyttjande av mina idéer, här om ”resursförskola”, blir ersättningsanspråk då än rimligare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.