Vinnovationer = idéer för nytänkande. I analyser av Umeås budgetförslag?

Ping-pong-krönikörandet i Bil&Bostad i Umeå mellan Benny Karlsson och Nicklas Berglund handlar idag om idéer och innovationer där NB menar att detta är som maraton. Med 20-talet maratonlopp i bagaget, en mängd idéer och flertalet uppfinningar känns analysen igen.

Och passar in i mina beskrivningar om nytänkandets problematiker och möjligheter, se vinnovationstrappan som jag konstruerade 2004 efter inspiration av professor Bengt-Arne Wedins inlägg i Uppfinnaren/Konstruktören 01/04 om vad innovationer är  ”mer än bara teknik” och jag döpt till ”tänknik” i min bok ”Sociala Uppfinningar är ITiden” från 2001.

Vinnovation Socuppf mtrl

Sex år senare gjorde jag ett presentationsmaterial, ovan fram- och baksida, bl a efter stöd av Centerpatiet genom dåvarande riksdagsmannen och Vännäsbon Åke Sandströms försorg (fick även berätta om detta för C-riksdagsledmöter).

Via näringslivskontoret i Umeå kommun har politiska partier erbjudits den 16-sidiga idé-mm-skriften, men förutom C i Umeå är det inga andra politiska reaktioner. Än? Så maratonloppspåståendet av NB i BB, stämmer ganska väl.

Kanske kan ”målet” skönjas här i Umeå om de kommande budgetförslagen ser ”vinnovationer” som viktigt i analyser av kostnader för kommande år och där nytänkande från oss ”idé-maraton-löpare” kanske blir intressant – om politiken vill…

PS Redan år 2000 startade mina maratonidéer i en löp- och simuppfinning med springande på löpband som överförs som energi och för värme i ett simakvarium, utomordentligt illustrerat av Anna Ericsson, VK, ovan/nedan. Nu passar energiidén i simkanaler med strömmande vatten jag verkar för och i dagens ”Swimrun” som växande ny idrottsgren.

F ö, VK-sportens Lördagsblandning var en idé och en ”vinnovation” – och välkommen igen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.