Naturens simlärande i vatten-strömmar ute – blir inne i simkanal

Gårdagens blogg ”Innovatör vill se strömmande bad i Umeå” i Västerbottensnytt/SVT handlade om mina simidéer för bättre siminlärning i strömmande vatten i simkanaler. Idéerna kommer ursprungligen från utlandsbesök för 30+ år sedan.

Ett var i Wet´n Wild i Orlando, Florida, USA med simkanal Lazy River om 200 m. Där var jag 1988 och fick uppleva medströmmens tjusning och motströmmens utmaning, se nedan.

Men redan några år dessförinnan började min ”simkanalresa” jul/nyår 1984/85 i Bangkok, Thailand, i resa med familjen utan att veta om det då liksom vid USA-resan tidigare. 

Simkanal naturen Bang-USA

Under en flodtur (bilden överst här) för turister såg vi hur barn/ungdomar hoppade i det strömmande flodvattnet på ett ställe, simmade olika simsätt fram till ställe de gick i land på, sprang tillbaka och igen simning, o s v. Övriga bilder är från Floridaströmsimmandet.

Helt enkelt naturens eget simlärande i flodens ström som på dessa breddgrader håller temperaturer som finns i simhallars undervisningsbassänger.

Själv känner jag till ”strömsim” i havets vågor på grunt vatten när man som barn gled med i ”vågströmmen”, fick vattenvana, flyt och känsla av att kunna simma en bit.

Och här från 2018 års soliga, varma sommar med vattentemperatur kring 25 grader många dagar i Sörmjöle havsbad där barnbarn ”simlär” sig som generationers barn tidigare. Förstora, fascineras och inspireras!

Sörmjöle vågor ström

Så för att få in strömmande vatten för siminlärnng, simträning, simtävling, motionssim, etc inomhus och året runt, behövs simkanalarenor – för att göra strömmande vatten-simlärande inne – i simkanal.

Och i en förstudie kring simkanalidéerna kan teknik och ekonomi studeras och bedömas tillsammans med pedagogiska och idrottsliga vinster och finna intressenter som gillar strömsimmande samt få aktörer som står för finansiering.

Här nedan en mängd exempel, 33 st, på hur det ser ut idag i Sverige och runt om i världen plus egna idéer på varianter av simkanaler.

I mitten Nydala i Umeå vid Umelagun och ute-50.a där läktarhus med omkl. etc, samlingsrum, kontor, förråd, mm får inbyggd simkanal, allt för alla sporter och friluftsaktiviteter. Nere t h världsstjärnan M Phelps i simränna/kanal = swimming revolution.

Simkanaler en masse

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.