”Riskkonstruktioner” för utetrapp-entréer i bruk på nya Umeådagis – oroar förskolepersonal till vintern!

Riskfyllda utetrappentrér på nya Umeådagis som jag i mars i år uppmärksammade högsta ansvariga politikerna för förskolan, ordförande och vice dito Moa Brydsten (S) resp Lena Riedl (M om, är nu tagna i bruk på nybyggda 2-våningsförskolan Rosendal, Öst på stan.

Rosendal trappentré farligare

Både Brydsten och Riedl visste inget om förändring från inbyggda trapphus till utebyggda trappor, men reagerade negativt för sådana vid sämre väder och i svar från MB står

Det var några riskkonstruktioner du visade och som vi kommer följa upp.

Men svar om något gjorts har jag inte fått. När jag förra veckan besökte nystartade Rosendalsförskola syntes ingen förändring, de är i bruk och jag såg hur försiktigt man tog sig ned. För personal där informerade jag om att jag arbetar som konsult för förskolemiljöer och träffat F-o-G-nämndens ordförande och 1:a vice dito. Och den såg risker vintertid.

Därefter e-postade (27/8) jag dessa samt motsvarande i tekniska nämnden, Lena Karlsson-Engman (S) och Anna-Karin Sjölander (C) samt utbildningsdirektör Ann-Christine Gradin. Här ett utdrag:

Fick också möjlighet att prata med två ur personalen där kring riskerna och att jag som konsult fått möta er två förskoleansvariga politiker och påtalat det farliga samt med svar ”riskfylld konstruktion”. Båda hade inte hunnit reflektera över trappriskerna, men höll nu med, särskild vid snö och is och ska ta upp frågan med förskolechefen. Och tyckte det var bra att jag uppmärksammat dem.
En av politikerna svarade, A-K Sjölander (C), att hon besökt förskolan, men frågade inte specifikt om uterappentréerna för andra våningen. Så detta återstår för politik och kommunbyråkrati att göra. Jag replikerade bl a med:

På Hemgården för äldre finns dagis i markplan och för äldre med våningar, även där med inomhustrappor och entréer i markplan – plus hissar. Varför ska Umeå kommun göra olika beroende på ålder, dvs de yngsta ska få riskabla utomhusentréer? Varför ska barnomsorgspersonal få sämre förutsättningar för in- och ut än på skolor/i äldreomsorg?

Kan tillägga att jag nyss mött f d förvaltningspersonal som i sin yrkesroll haft ansvar för granskning av förskolemiljöer. När jag berättade om ”riskkonstruktionerna” till trappentréer, blev svaret en fråga om det är för utrymning. Nej, sa jag, det finns sådana i spiralform. Så här skulle en granskning ha gett underkänt i kommunen.
Eftersom svar i våras av stadsarkitekt Tomas Strömberg var att höra med Fastighet är här uppslag till lösning, och helst snabb sådan innan snö och slask och frysning på metallgallret – gör inbyggt trapphus vid entrén till bottenvåningen och som nya Haga förskola har.
Se bildmontage här och notera då att borttagande av utetrappan ges full sikt ut och in från fönster samt en utemiljö vid väggen, som kan bli attraktiv för barn och vuxna.
Rosendal Haga utetrappor ny

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.