Umeå föregångare i coronatider? För friskare dagismiljöer med utvärdering av förskolor, via VK-rep lämna/hämta.

I morgon torsdag 28 maj har För- och grundskolenämnden i Umeå kommun sammanträde. Kanske ledamöterna läst VK-rep 9/5 om ändringar för lämning/hämtning på förskolan Lundagård på Ålidhem (se ur rep nere t v) m a a coronapandemin och vill veta om huset. Föräldrarna får bara gå in i hallen, inte gå in på avd/hemvist som ligger en bit från entrén.

Nedan ritning (mitten) visar avstånden hall-hemvist. Men alla tre avd har gemensam passage som ger många möten personal-barn inomhus och många föräldrar möts i tre avd-hall. Detta sker ej i min grundidé (t h) för campusförskolan Professorn (nu förskolan Glaciären i kommunregi) med uppdelad entré/hall intill avd.hemvist, så färre möten för alla.

Den ger då bättre och friskare dagismiljöer och som Umeå kommun förordade förr genom passager som inte stör, dvs inte i verksamhetsrum (nedan t v). T h den förskolemodell jag utvecklade därefter och ger mer ostörda arbetsförutsättningar liksom den nya ovan.

Umeå kommun-kunskap finns om dessa störande och icke-störande passager i analys av 13 olika Umeåmodellr som jag utförde på uppdrag av Umeå kommun 1994 och där nedan är en sammanfattning av resultaten. Och ekonomiska vinster kan fås av bättre miljöer både för barn och personal, varför nya analyser/utvärderingar är värt att göra i dagens förskolor.

Så via VK-rep ges här uppslag för politikansvariga i kommunen och fastighets- och förskoleförvaltning att förbättra, i nybyggande och ombyggnationer, av entré/hall, passager och förskoletorg. Och för ett år sedan i möte med ordf och v ordf Moa Brydsten (S) resp Lena Riedl (M) fick dessa min information och som gav visst medhåll, bl a för smittorisker.

Nedan är fler exempel i kommunen för att i coronatider analysera/utvärdera risker, inkl för ”vanliga” förkylningar och magsjukor. Se hur möten blir i entréer sedan med passager i ”skolhallar” och gallerirum till/från avd/hemvister. Plus en våning till bör ju påpekas…

Min analysmetod om flödesschema och jag informerat i kommunen om sedan lång tid, får ses som en ”corona-innovation” för bättre och friskare dagismiljöer i förskolor.

Umeå kan bli föregångare i Sverige. Umeåmodellerna – utan redovisade utvärderingar – är av s k Reggio-Emilia-typ, ”kontorslandskaps”-modell vida spridd i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.