Coronainnovation med rondelldagis – säkrare barnmiljö – friskare förskola – flexibel som allhus + bad/sim/gym…

I blogg för en vecka sedan, onsdag 27/5,

https://blogg.vk.se/umeas-basta/2020/05/27/umea-foregangare-i-coronatider-for-friskare-dagismiljoer-med-utvardering-av-forskolor-ur-vk-rep-lamna-hamta/

”Umeå föregångare i coronatider?…” beskrev jag Umeås och övriga Sveriges vanliga s k Reggio Emilia-lösningar med genomgångsrum och störningar i mycket mötande så att smittorisker ökar. Där visade jag på flödesschema som en ”coronainnovation” för analys av risker och möjligheter till friskare förskolemiljöer.

Denna blogg utvecklar analysen mer och med nytänkande i form av ”rondelldagis” som en framtidsmodell – ny coronainnovation.

Nedan utsnitt av utformning för torglösningar i förskolor gäller kommunikation till och från entré/hall/torg/hemvist. I mitten grunden med torg centralt och pilar in dit.

Uppe t v är Umeå kommun-förskola med fyra avd och i 2 plan där passager ger många ”krockar” likt gatukorsning utan trafikljus – och för bilar finns detta + analys för flödena.

Uppe t h och nere t v är 2- resp 3-dim illustration av min UBBI-modell för campusförskola i Umeå där en fyrkants-rondellvariant klarar till/från torget/avd utan ”krockar”, dvs ett ”rondelldagis”. Något som därmed ger lugnare och säkrare barn- och personalmiljö!

Nere t h en riktig rund-rondell i min förskoleuppfinning ”Barnens Dagis” där alla fyra avd kommunicerar med verksamheter via rundpassage till centrumtorget och minimerar mötande/krockar, dvs ”corona-innovation”, f ö skapad redan för nästan 30 år sedan (1991).

Se mer här, 3-dim illustration av Niklas Andersson, Umeå (efter min 2-dim-idé). Mer nedan.

Förskolan har en flexibilitet för att växa till 8 avd och hemvist-avd. är flyttbara med rundbyggnad + 8-kanthus (ekonomidel) fastbyggt, allt användbart för annat, t ex när bostadsområden ändrar demografi. Blir således ett ALLHUS för alla. Med sim/bad + gym.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.