”Skapa simkanal för hälsoträning” – i upplevelsebadet i Umeå – VK-Debatt

VK-debatt idag: https://www.vk.se/2020-09-03/debatt-skapa-simkanal-for-halsotraning

Umeå kommun kan skapa en tillfällig simkanalvariant genom att avgränsa med linor i den öppna upplevelsebassängen på Navet. Det skulle ge en simström plus stilla vatten och kan bana ”simväg” för en runtom-simkanal. Att simma lugnt och mera kan vara den klokaste hälsoträningen på olika sätt. Det skriver innovatören och simdebattören Urban Bengtson.

”Simma lugnt.” Så avslutade ugglan i tv-serien Fablernas värld sina kloka råd. Och att simma lugnt och mera kan vara den klokaste hälsoträningen på olika sätt.

I Svensk simidrotts (Svenska simförbundet) magasin Aqua (2018:2) står det följande: ”Fortsätt simidrotta hela livet – du kan vinna levnadsår”. Därefter beskrivs studier från University of South California i USA om män i åldersspannet 20 till 90 år. De som simmade regelbundet halverade dödstalen jämfört med promenerare, löpare eller icke-motionerare.

Förklaringen ansågs ha att göra med att vattnet sänker blodtrycket och förbättrar blodkärlets funktion mer effektivt. Dessutom är simmande en skonsam träning och kan utövas långt upp i åren, vilket i sin tur ökar livslängden.

I samtal med en läkare och tidigare aktiv elitsimmare, numera mer på motionsbasis, höll läkaren med om att det horisontella läget är gynnsamt för hjärtats pumpande. Detta kan vara en förklaring till det jag märkt i pulsträning – intervallträning i vattnet ger lägre puls jämfört med löpande och vid lika ansträngningsgrad.

När mycket omstartas och nystartas i takt med att coronapandemin ebbar ut framöver, kan det vara värt att ”simma mera” och därmed få hälsosammare liv. Simma mera står redan mer öppet vatten-simmande för, vilket det allt populärare Vansbrosimmet i Dalarna som är en av världens största simtävlingar, är ett bevis för.

Som så många arrangemang fick detta ställas in i somras, så i stället har ”Vansbrosimmande” fått övergå i träning hemmavid och i egna tävlingar. Här i Umeå genomfördes nyligen Umeälvssimmet, med deltagare från tidiga tonår till övre medelålder. Tidigare i augusti genomfördes för tredje gången den nya elit- och motionstävlingen Swimrun i Umeälven, där de tävlande först sprang och simmade uppströms för att sedan vända och ta sig tillbaka till målet i Broparken. Även denna tävling lockade människor i blandade åldrar.

Bidragande till mer simmande i älvar, sjöar och hav är våtdräkterna, som klarar lägre vattentemperatur och ger viss flythjälp liksom flytbojar man har med och som visar var man är för båtfolk, för ökad säkerhet. ”Simspringandet” har utvecklat våtdräkterna från att vara heltäckande i simning, huvud – fötter, till kortärmad överdel och simbyxor ner till knäet. Detta har jag börjat med i sommar och då simmat regelbundet redan från 15 plusgrader i havet.

Dock är öppet vatten-simsäsongen som för skidåkningen vintertid – begränsad i tid. Därför behövs att simningen får ”öppet-vatten” inomhus, det vill säga möjlighet att simma längre än på banor om 25-50 meter och i strömmar samt med vågor. Detta finns redan runt om i världen och på många håll i Sverige – i äventyrbadens strömmande simkanaler av olika storlekar och formationer. En av de längsta i världen provade jag och en son i 10-årsåldern på 1980-talet med stor förtjusning.

Den längsta, sammanhängande, simkanalen inomhus i Sverige finns i Himlabadet i Sundsvall. Kanalen är cirkelformad och 70-75 meter (måttet beror på om man mäter längst in eller ut). En 20-25 meter lång och mer ovalformad, som finns utomhus men i anslutning till inomhusbadet, har Örnsköldsviks Paradiset.

Sedan fyra år har Umeå i nya bad- och simanläggningen Navet en ”halv” simkanalrunda i äventyrsdelen. Där kan man prova strömmens krafter genom att simma lugnt medströms och sedan simma tungt motströms. En som säkerligen satt rekord här är ”simmande läkaren” från början av inlägget, simmaren som inför Umeälvssimmets strömmande vatten övade en stor mängd ”rundor” där.

Efter att jag nu i tiotals och på många sätt verkat för inne-simkanaler med strömmande vatten, är en idé för Umeå kommun att skapa en tillfällig simkanalvariant genom att avgränsa med linor i den öppna upplevelsebassängen på Navet. Det skulle ge en simström plus stilla vatten och kan bana ”simväg” för en runtom-simkanal.

En sådan om 125 meter är min ”simmovation”, som VK skrivit reportage om (4/6 2016) – ett förslag om en simarena där även joggningsbana skulle finnas omkring kanalen. Eller kanske skulle en första simkanalsvariant på Navet kunna bana väg för något än klokare både hälsomässigt och ekonomiskt – med möjlighet att kombinera simkanal med vanlig simhall och/eller andra idrotter.

Med teknik för strömmande vatten och vågor får man roligare simmande och övning i simvågor i trygg miljö. Sänkning av temperaturen vissa gånger ger än mer realistisk träning inför utesäsong. Och kanske kan man väcka intresse för simläger för ”Vansbrosimmare”?

Det finns dessutom ”coronafördelar” med att strömsimma. Viruset sprids sämre i klormiljöer och simmar man efter varandra möts simmarna inte som på avgränsade banor. På given signal – lämpligtvis för att inte simkrocka – kan man vända sig och simma motströms. Det senare höjer då pulsen likt i intervallträning, vilket även det är bra för kondition och välbefinnande.

Hälsoforskningen från i USA om simidrottandets välgörande effekt kan utvecklas med studier av motion och träning i simströmmar. Därmed skulle vi kunna få fler bevis för att simmande är klok hälsoträning.

Urban Bengtson, innovatör och simdebattör i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.