Umeå föregångare – coronasäkrare miljöer med flexibel förskola-modell

Umeåval om förskolemiljöer är nu i coronatider att fortsätta med utformning (vita ritningar) av ”störig, rörig och smitt-riskig” miljö med många genomgångsrum och ökad stress?.

Eller (gula ritningar) ”lugnig, flexig och smitt-säker” med få genomgångsrum och flexibla storlekar. Så är min campusmodell UBBI i fd förskolan Professorn Campus – nu Glaciären.

Och så beslöt Umeå kommun genom Socialnämnden 1989 om passager som stör så lite som möjligt, dvs få genomgångsrum efter resultat jag visat i typbarnstugeprojekt här då

Men socialförvaltningen då följde inte kommunbeslutet, det blev igen genomgångsrums-förskolor, sedan korridorlånga som förr (60-talet) och in på 2000-talet än mer genomgångar.

Om detta fick igår kommunstyrelsens ledamöter i Umeå information om i e-brev och om att coronasäkra Umeås förskolor, här ovan ritningar som visar på brister och möjligheter.

Umeåförskolor idag utgår från ovan t v ”Reggio Emilia” med fler avd i en entré, samma kapprum – ”skolhallar”, torgrum, alla med genomgångar så störiga och röriga miljöer fås.

Min lösning ger inte dessa nackdelar utan får smittsäkrare miljöer. Dessutom fördel med flexibla storlekar för behov/ekonomi. Något för kommunstyrelsen i Umeå att pröva?!

Umeå kan så bli föregångare i riket då RE-modeller är vanliga runt om i Sverige. Genom att studera innovations-förskoleprojektet på Campus ges nu chans till coronasäkrare miljöer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.