Idébok om förskoledesign – minskar smittrisker likt nu för Dragonskolan

”Idébok för nya råd i förskoledesign och planering av Flex-Friskare Förskola”

heter min nya bok som bl a handlar om min C-uppsats (60 p) i pedagogik ”Sjuka och friska planlösningar i barnstugemiljöer”, 1993, Umeå universitet. idéboken visar exempel härför och i debattinlägg i VK 2020, 23 mars, om smittrisker när coronapandemin tog fart i Sverige.

”Begränsa smittrisker i förskolemiljöer”

”Begränsa smittrisker i förskole-miljöer” – Campusdagis/Glaciären föredöme = Umeå bli föregångare

https://www.vk.se/2020-03-22/begransa-smittrisker-i-forskolemiljoer

Inte minst Coronasituationen visar att problemen med genomgångsrum i förskolan – där så många trots allt möts – måste uppmärksammas mera och tidigare. Umeås politiker, på kommunstyrelsenivå, borde ta samma ansvar för planering som förr, först då fås en helhet i barnomsorgsutbyggnaden vad gäller både kvalitet och kvantitet. Också ekonomiskt innebär det fördelar. Det skriver Urban Bengtson.

På min blogg 16/12 är ett ”öppet” julkort till umepolitiken, därunder utdrag från bloggen.

Här är dagisjulklapp med nyårslöfte om förskolemöjligheter för Umeås politiker att erbjuda barn, föräldrar och personal, så att smittorisker minskar och pedagogik-möjligheter ökar när ”sjuk planlösning” med stress, buller och dålig luft i utformningar ovan t h förändras till friska planlösningar i ritningsidéer t v,….

här med allt i en bildjulklapp-kort för Umeås politiker att öppna sig för och ge iöfte om nya ”hälsorikare” förskoleår för Umeå fr o m 2021…

PS Ovan om ”engagerad umebo/debattör” är från kommunepitet nyligen om mig (beröm?).

Och nu (ett år efter mitt debattinlägg om smittrisker) ser Umeå kommun genom intiativ för Dragonskolan (gymnasium) att mötandeproblem ger anledning till ändrade kommunikationer inomhus. (VK-reportage här nedan.)

Kan detta påverka förskoleansvariga att syna barnomsorgslokaler som jag visat på i över 30 år, så finns nu en idébok (se ovan) med ”nya råd i förskoledesign” för detta


”Dragonskolans unika idé kring smittspridning”

Här ur VK-rep 11/3 i år med mötandeproblem i Dragonskolan och ”friska” lösningar:

https://www.vk.se/2021-03-11/dragonskolans-unika-ide-kring-smittspridning

med bl a följande:

Det blir dubbla filer och rondeller för att förhindra smittspridning på Dragonskolan. 

Dragonskolan har förvandlat sina korridorer till vägar med en mittlinje och flera rondeller. 

På dekalerna finns pilar som visar färdriktningen och vid rondellerna finns en text som säger ”Ta hand om varandra- håll avstånd”. 

(VK 12/3 2021)

– Genom de här märkena hoppas vi minska smittspridningen. 

– Det blir en del trängsel på vissa ställen, som till exempel i söderkorridoren och i mitten där caféet finns. Vi måste försöka lätta upp den trängseln och det här kan vara ett bra och roligt sätt att göra det på.

– Var var oroliga att smittspridningen skulle öka och kände att det var dags att ta det ett steg längre. Vi har tidigare pratat mycket om ämnet på skolan, gjort trapporna enkelriktade, öppnat upp en ny matsal och fler klassrum.

I samråd med facket gjordes riskanalyser och en ytterligare åtgärd ansågs nödvändig. Där kom denna smått annorlunda idé upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.