Smittrisker på Umeåförskolor med ”sjuk planlösning” – friska med ny förskoledesign efter campusmodell

Här uppföljning/utveckling av förra bloggen,17/5, scrolla ner, om sjuka/friska förskolemiljöer.

Vid möte med Umeåpolitikerna Moa Brydsten (S) och Lena Riedl (M), ordf resp 1:a v ordf i För- och grundskolenämnden i mars 2019 visade jag på brister i Umeåförskolor om ”sjuka planlösningar” – med visst medhåll. Detta fås av genomgångsrum, störiga torgrum och skolhallar (kapprum för fler avd). Och medför ökade smittrisker pga mötandet, nedan rad 1.

I min idébok om förskoledesign och friskare miljöer (se tidigare bloggar) finns exempel på sista sidan (nedan), ritningar och bilder med förklaringar i text. Frisk planlösning med inga genomgångsrum och avd.egna kapprum visas i rad 2 och ger mindre av smittrisker. Blir enklare att hålla avstånd. Gäller pers.koop. Professorn Campus, nu Glaciären i kommunregi.

Än tydligare syns olikheter mellan ”sjukt” och ”friskt” i nedan utsnitt av Umeåförskolor, t v Böle förskola med 4 avd i 2 plan och störande genomgångsrum, t o m passage för två avd/plan genom ”skolhall” för att nå galleritorg med 10-talet dörrar i genomgångsrum

T v Rosendals förskola med 3 avd i 2 plan och tre avd.kapprum i samma ”skolhall” och många passager i gallerirum med över 10 dörrar och genomgångsrum.

Nere t v är del av en av två våningar för 4 + 4 avd på min UBBI-modell Campus för campusförskolan som personalkooperativet Professorna startade 2016 ur ett innovationsprojekt vid Uminova Innovation. Där har varje avd eget kapprum och egen passage till torg med egen dörr till resp avd. Det ger mindre smittrisker och friskare miljö.

Om vikten av att begränsa smittrisker, av alla de slag, vanliga förkylningar, magsjukor, mm, förutom som nu coronavirus, hade jag i debattinlägg i VK 23/3 i fjol 2020, se nedan (finns med i idéboken). Och med avslutning att friskare förskola också är god ekonomi, värt att ha med redan i planering av husmiljöerna.

Ovan ritning t v är en variant av s k Reggio Emiliia-modell som Umeå kommun har med i sitt funktionsprogram får 2009 och visar här på genomgångsrum och skolhallar av den sort som kommunen byggt i många år.

T h min campusmodell i 3D-illustration, där egna kapprum/hallar syns och ”friska” passager till och från innetorget. Efter övertagande från Professorn drivs denna av Umeå kommun som förskolan Glaciären.

Så kommunansvariga är välkommna att höra av sig så kan jag visa på ”campusförskolan”, den första och största i sitt slag i Sverige, och liksom själva innovationsprojektet unikt som företags/näringslivs-satsning i barnomsorgen.i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.