Osant om corona-anpassning i reviderat funktionsprogram förskola i Umeå kommun – bara allmänt om god hygien, se ur e-brev här…

Innan jag tog del av revideringsförslaget av funktionsprogram förskola i Umeå kommun,, frågade jag 26/5 För- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S) bl a om smittrisker:

Slutligen en fråga om smittoriskproblematiken för verksamhetens villkor blivit behandlad i reviderat funktionsprogram?

Och fick svaret samma dag:

Nya funktionsprogrammet är bättre anpassat ur smittspridningssynpunkt även om revideringen startade innan pandemin och detta inte hade samma fokus.

Om smittrisker svarade jag står

För att minska risken för smittspridning ska hygienrum, toaletter och övriga lokaler utformas så att god hygien kan upprätthållas

Således inget som kan hänföras till coronaproblematik, hålla avstånd, minska mötande och många människor samlade, etc som informerats allmänt om under mer än ett år.

Så ”revideringsgruppen” bör ha haft tid för denna angelägna fråga för förskolemiljöer och utformning, samtidigt som politiskt ansvariga kunde ha gett direktiv här. T ex m a a möte i mars 2019 (före pandemin) jag fick med MB och vice ordf. Lena Riedls (M)

Där uppmärksammade jag smittrisker allmänt pga störande genomgångsrum, entréer/kapprum ihop, innetorg med många passager, etc

Resultatet nu är ovan ritningar i revideringen, förskolan Böle och Kålmasken, t v, med mycket av störande genomgångar mot lite av i min campusförskolemodell som finns sedan 2016, först som Professorn Campus,2018  kommunal förskola Glaciären.

På måndag 31 maj är det budgetfullmäktige i Umeå så det kan vara lämpligt att partier/politiker kommenterar dessa förskoleproblem, detta är ekonomi ytterst hur förskolor fungerar  pedagogiskt och hälsomässigt, inte minst arbetsmiljön. Ovan t h är Reggio Emilia-modell kommunen följt i förskola och har mycket av störandermiljöer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.