Boverket-krav stoppar förskolemodell i Umeå – inget dagsljus i kapprum…!

På Umeå kommuns hemsida finns sedan igår 29/10 2021 det reviderade funktionsprogrammet jag belyst, innehåll och ritningsförslag, samt kommenterar.

https://www.umea.se/download/18.5206378d17b9a9aeab61d00/1631706733141/Funktionsprogram%20för%20förskola_Förskolans%20utformning.pdf

Där står på sid 16 om kapprum, bl a

Kapprummen är en plats för möte och kommunikation mellan barn, vårdnadshavare och personal. Här kan vårdnadshavarna ta del av information på avsedd anslagstavla. Kapprummet ska ses som en möjlig plats för undervisning, vilket kräver att barnen självständigt kan klä på och klä av sig.

Det ger ”rum där människor vistas mer än tillfälligt” = krav på dagsljus – se längre ner.

T V KOMMUNMODELL – EJ FÖNSTER TILL KPR – T H CAMPUSIDÉ MED FÖNSTER

BOVERKETREGLER TILLÄMPBARA PÅ FÖRSKOLOR = STOPPAR KOMMUNMODELL?!

Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd – avsnitt 6:322

6:322 DagsljusRum eller avskiljbara delar av rum där människor vistas mer än tillfälligt ska utformas och orienteras så att god tillgång till direkt dagsljus är möjlig, om detta inte är orimligt med hänsyn till rummets avsedda användning. 21 okt. 2020  (under revideringstiden, min anm.)

DESSUTOM: För lokaler som till exempel förskolor och skolor kan däremot behövas högre dagsljusfaktor.

SÅLEDES: Umeå kommun och För- och grundskoleförvaltningen offentliggjorde igår ett nytt funktionsprogram för förskolan i Umeå med ritningsförslag som nu är för en förskola Kålmasken på Tomtebo – och på sid 32 står om LJUS:

Ljus: Rum där barn vistas ska ha tillräckligt med dagsljus.

Men inte om sid 16 (se början av bloggen) att rum för information och undervisning ju blir ”mer än tillfälligt” och då under Boverkets krav. Och ”tamburkontakt”, äldre uttryck, sker där återkommande.

Ändå finns mängder av fotnoter för Boverket i reviderade funktionsprogrammet, men bara om utemiljöer,  inte om Boverkets regler kring inne-rumsmiljöer i förskolor…

Men sökord på sökmotorer gav ovan ”byggregler”.

MER KRING F-PROGRAMMET HÄROM I KOMMANDE BLOGGAR (alt. här mer dagsljus).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.