Umeåhistoria raderad – 30 år av förskolemiljöer borta – mitt i planer för 400 år som staden Umeå! Fast här i bloggen ”Umeås Bästa” lever den…

Fredag den 29/10 2021 publicerades på Umeå kommuns hemsida det nya funktionsprogrammet för förskolemiljöer från för- och grundskolenämndena majmöte i år.

MEN samtidigt är Umeås förra funktionsprogram från 2010 borttagen från kommunens hemsida och därmed historik om förskolemiljöer i Umeå bortraderad…. Ändå refereras ”gamla f-programmet” i förordet med:

Funktionsprogrammets revidering tar sin utgångspunkt i det tidigare funktionsprogrammet för förskolan som publicerades 2009…

NOTERAS bör att raderad förskolemiljöhistoria om 30 år sker mitt i planering av 400 år av Umeåhistoria som stad 2022 (och inte raderas…)!

Anm. F-programmet som raderats var från 2010, se nedan t h som visar historieraderingen. T v är framsidan på 2021-programmet och därunder det från 2010.

Värt att jämföra är att omfattningen av 2021:s funktionsprogram förskola är på 40-talet sidor (nere t v) mot 30 mer (75 %) i föregående (i mitten) med ett 70-tal sidor!

I presentation av ”Lokalfunktionsprogram” (se hörge upp) står:

Illustrationer i form av ritningsexempel i dokumentet är valda för att visa på olika sätt att utforma och lösa funktioner. Dessa exempel är medvetet olika och visar för- och nackdelar med olika lösningar. Exemplen fungerar som diskussionsunderlag och visar på möjligheter, begränsningar och konsekvenser.

MEN ”medvetet” ”olika” är endast två, Böle förskola om 8 avd i 2 plan (nedre t v), från VT 2021 och Kålmasken (övre t v) –  som 29/10 – än inte har fått bygglov pga för liten utegård.

JÄMFÖR ovan uppslag på umea.se-raderade förra funktionsprogrammet, som har fyra olika varianter som analyseras i fakta och dessutom finns ytterligare förskolemodeller som beskrivs, mer än dubbelt så många olika lösningar…

MEN i praktiken återstår bara en enda ”olik” modell, Kålmasken då innehållet i f-programmet prioriterar denna.

SÅ INTE BARA HISTORIK RADERAS kring funktioner i förskolemiljöer utan även ett flertal olika lösningar att jämföra med. Därför är här nedan förskolehistoria i Umeåbyggande under drygt 30 år med åtta olika som finns i Umeå och en ny.

Historik som bloggen ”Umeås Bästa…” håller levande nu och senare.

Överst t v förskolan Missionären 1990 med min UBBI-modell i förskoleprojekt då. I mitten innovationsprojekt 2011 som 2016 gav campusförskolan Professorn (nu i kommunregi – Glaciären), 8 avd 2 plan utvecklad från Missionären/UBBI. Nederst t h en förnyad ”campusmodell”, Atrium, flexiblare och friskare (coronaanalys).

Övriga uppifrån och ned fr v t h sex olika Umeåmodeller, från långa korridorer och stora avstånd mellan avd. till Reggio Emilia-modeller med innetorg och delade kapprum plus genomgångsrum samt Kålmaskenmodell (nederst i mitten) med EN entré för alla avd/plan, ej nära kapprum utan fönster och genomgångsrum i stort groventré-torg.

Umeåmodellen Skattelden (t v i mellanraden) anges med ”sjuk planlösning” – stres, bulller och dålig luft – och samma gäller övriga med störande genomgångsrum, mm.

Se mer nedan i ”Lärande och fysisk miljö” från 2005 genom Myndigheten för skolutveckling. Där beskrivs sjuka och friska planlösningar och hur detta visas i analysmetoder.

Denna kunskapsöversikt hade raderade funktionsprogrammet 2010 med i referenser, men inte det nu antagna i Umeå kommun, 11 år senare…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.