Debatt 2018 om sjuk planlösning i Reggio Emilia-torgmodell – 2021 får Umeå kommun samma kritik i ny modell – nu störande i ”entrétorg” – ger sjuk förskola – jfr campusmodell frisk förskola – se förskoledesignbok

2018 DYRA FÖRSKOLOR- SJUK PLANLÖSNING – SMITTRISKER –  FÖRE CORONA

I debattinlägg i VK 27/10 2018 föreslog jag Umeåpolitiker att besöka Professorn Campus (2016), förskola (2 vån – 8 avd) för att studera en ”frisk planlösning”. Detta jämfört med många ”sjuka planlösningar”, bl a med störande innetorg i ”Reggio Emilia”-modeller.

Jag tog fram grundidén i projekt vid Uminova Innovation (kommunen medfinansiär) där genomgångsrum undviks till/från innetorget och på avdelningarna, med mindre smittrisker, förkylning, magsjukan o dyl – idag än viktigare genom coronapandemin.

I maj i år kom Umeå kommun med nytt funktionsprogram förskola som har kritik mot genomgångsrum och jag visat på i decennier. Nedan t v är en RE-modell, Böle förskola, 2021, med störande/mötande i kapprum-innetorg.

T h är ny modell, Kålmasken, med störande/mötande i stort entrétorg för olika avdelningar och inne på avd med 5 dörrar i allrum. Således också sjuk planlösning, trots att i programtexten anges kritik mot genomgångsrum (!).

Så studiebesök för Umeåpolitiker och byråkratin blir nu än viktigare, extra pga att kommunen från våren 2019 övertog driften från personalkooperativet Professorn, till förskolan Glaciären. Jag guidar gärna om min campusmodell i verkligheten.

Den finns beskriven i min idébok i förskoledesign alla kommunfullmäktigeledamöter nyss fått information om (och kommunalråden sedan i somras). Där är även en förnyelse i en Atrium-idé för mer in/ut och länkar, dvs friskare/flexiblare förskolemiljöer.

ÄR IDÉER SOM VISATS FÖRR – FÅTT BERÖM AV FÖRSKOLEANSVARIG I UMEÅ…

PS Notera Umeå kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmarks ord i slutet av debattinlägget: ”Den öppenhet och tillit som präglar staden skapar ett samhälle där man vågar tänka nya tankar”. Detta m a a innovationsframgång i Europa för Umeå. Och då rimligt att kommunen bryr som om en ny förskole-idé ur ett innovatoinsprojekt?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.