Inget om smittrisker i förskolemiljöer i Skolverkets och Arbetsmiljöverkets information – eller hos Lärarförbundet – se exempel på ”sjuka” och ”friska”

En genomgång av Skolverkets, Arbetsmiljöverkets och Lärarförbundets hemsidor angående information om coronapandemin, så finns INGET om smittrisker och förskolemiljöer beträffande planlösning/utformning.

Så kommuner, fackliga organisationer, arkitektbyråer och byggföretag, behöver studera hur de pedagogiska förutsättningarna i lokaler påverkar smittspridning, hur man minskar med ombyggnationer och planera smittsäkrare miljöer framöver – sjuka eller friska planlösningar.

Umeåförskolor – många genomgångsrum = ”sjuk”. Mina UBBI-idéer – få gmg-rum = ”frisk”


FRÅN SKOLVERKETS HEMSIDA OM CORONA

Organisera förskolan för att undvika smittspridning

Många upplever utmaningar i arbetet med att minimera smittspridningen. Här ger vi exempel på hur förskolor kan agera för att skapa en god arbetsmiljö för barn och personal avseende smittspridning.

Gör riskbedömningar om arbetsmiljön

Coronapandemin har i många fall inneburit mer arbete för personalen som arbetar i förskolan och därför är det viktigt att arbeta med arbetsmiljön och planera för återhämtning.

Det är viktigt att undervisningen och utbildningen organiseras så att arbetsmiljön på förskolan blir acceptabel både nu och på lång sikt. Förskolor ska arbeta systematiskt med riskbedömningar för att arbetsmiljön ska bli godtagbar för alla enligt Arbetsmiljöverket.

Förebygg smittspridning i förskolan (Arbetsmiljöverkets webbplats) Länk till annan webbplats.

Förskolor behöver arbeta systematiskt, flexibelt och kontinuerligt med anpassningar och förbättringar för att kunna hantera utmaningar som kan uppstå i samhället.

Varje förskola och organisation har olika förutsättningar och behöver därför hitta lösningar som passar den egna verksamheten. På den här sidan hittar du som ansvarar för eller arbetar i förskolan vägledning och exempel på möjliga åtgärder.

FRÅN ARBETSMILJÖVERKETS HEMSIDA OM CORONA

Smittrisker i förskolan

Personal inom förskolan arbetar nära andra människor och därför finns alltid en viss risk att utsättas för smitta.

Smittrisken är större vid arbetsmoment som innebär att personalen kan komma i kontakt med kroppsvätskor, till exempel vid blöjbyten. Vid dessa arbetsmoment kan personalen därför använda personlig skyddsutrustning, så som engångshandskar och förkläde.

I förskolan är det svårt att hålla fysisk distans till andra människor. För att minska smittspridning är det viktigt att barn, vårdnadshavare och personal med sjukdomssymtom, stannar hemma från förskolan, till exempel symtom på covid-19.

FRÅN LÄRARFÖRBUNDETS HEMSIDA OM CORONA

Lärarförbundet

Här kan du läsa om vårt arbete med anledning av covid-19, våra krav, och vad vi åstadkommit hittills. Vårt fokus ligger på att skydda och stötta våra medlemmar, och att påverka beslutsfattare.

OM CORONA/SMITTRISKER 2020 MED I MIN IDÉBOK OM FÖRSKOLEDESIGN VT 2021

”SJUK” PLANLÖSNING-MÅNGA GENOMGÅNGSRUM – ”FRISK”- FÅ GMG-RUM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.