Fristående enheter med i långsiktig struktur för förskolelokaler i Umeå? Språkförskolan + Campusförskola gav/ger 230-talet barn platser…

Ont om plats på förskolorna i Umeå skrev VK nyligen om och för- och grundskolenämndens ordf. Moa Brydsten (S) berättade om ”långsiktig struktur för planering av förskolelokaler”.

Ifall fristående enheter, dvs fri-förskolor, ingår i ”planstrukturen” och nya sådana därmed, så har kommunen ett flertal f n, se här nedan t h från kommunhemsidan för några år sedan.

2016 tillkom 100-talet platser i fristående Språkförskolan, 6 avd i 2 plan och 130-talet platser i fristående Campusförskolan (Professorn Campus), 8 avd i 2 plan, se ovan.

Nedan om kampen för campusförskolan, att bli till – ur ingress i VK-reportage 23/4 2016 av Kerstin Eriksson och foto av Abebe Asres.

50 års kamp för Campusförskola

UMEÅ Campusförskolan som denna vår står klar på Lilljansberget är resultatet av en nästan 50 år gammal vision om en förskola på universitetsområdet. Lennart Degerliden stred i rollen som kårordförande för studenternas tillgång till barnomsorg. Urban Bengtson förvandlade visioner till skisser som slutligen blev en förskola.

Men ”kampen” att få en en campusförskola, 2016  LÄNK:http://www.vk.se/plus/1699990/50-ars-kamp-for-campusforskola

Blev 2019 kamp att behålla nedläggningshotad förskola, inga köer enligt kommunen. LÄNK: https://www.folkbladet.nu/2019-03-01/campusforskolan-professorn-lagger-ner,

Och lyckades då Varglyan på Mariedal kunde lämna sjukt hus och flytta in där, nu Glaciären. Så inte bara 130 nya förskoleplatser tillkom utan även att rädda sjuk kommunförskola…

Idag har För- och grundskolenämnden sista mötet under 2021. Kan 2022 ge intresse för vad fristående förskolor gör för kommunens förskolebehov i allmänhet och kvalitet i synnerhet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.