Dags att reagera Umeå kommun – för hur smittspridning sker i nya sjuka förskolor med ”störande mötande” – alt. är ”distans-nära” friska miljöer

3 000 förskolebarn i Umeå borta, en del i karantän, andra sjuka och smittade, i VK idag.

I närmare 50 år har jag verkat i och för förskolemiljöer. Började som förskollärare 1974 på Berghems daghem (1966), byggd med alla 5 avdelningar och korridor i huset, egna entréer direkt mot utegården (en av Umeås bästa fortfarande). Här bild från 50-årsjubileum 2016.

Och därmed lite av mötande i entré och lekrum samt lätt in/ut och ofta då, således mindre smittriskigt och exempel på ”frisk” förskola

Några år därefter, 1980, i undersökning som skyddsombud av nya daghem, fann jag mer av genomgångsrum med störande mötande – och ”sjuk” förskola. Nedan i VF/ Folkbladet.

Till höger 2021 min Atrium-modell, utan störande miljöer, fler in och ut, egna entréer och gemensamt innetorg utan passager, dvs ”frisk” modell.

Ovan t v från 2008 Umeåförskola med ”sjuk planlösning” pga stress, buller och dålig luft samt störande mötande. Upphörde snart därefter.

Till höger Umeå kommuns planerade nya förskolemodell Kålmasken som väntar på bygglov efter över ett halvt år på mer utemiljö av krav från Byggnadsnämnden.

Se mer i blogg igår där den beskrivs som ”sjuk” förskola som inte följer kommunens nya funktionsprogram, som kom samtidigt våren 2021 som bygglovsansökan!

Så dags att reagera Umeå kommun nu, ställ höga krav också på inomhusmiljön!

Då på hur smittspridning sker i sjuka förskolor med ”störande mötande” och studera min ”idésignbok” med ”distans-nära” (nyord för nära till distans) friska miljöer… Se ovan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.