Uteplats mot NORR för Umeåförskola + ej godkänd pga för liten utemiljö = Underkänt! Gör om – ge sol ut och in! Lär här av Berghems förskola och campusförskolan – med studiebesök

Nedan ny förskola Kålmasken i Tomteboområdet i Umeå (rep i Folkbladet) är ej godkänd av Byggnadsnämnden pga för liten utemiljö ur Boverket om behov av ytor för utelek.

MEN medan Byggnadsnämnden var noga med ytor, verkar man missat något fundamentalt för en byggnad med barn, här 100-talet, nämligen VAR utemiljön finns.

Den är mot NORR, se situationsplan med norrpilen uppåt så syns att närplatsen vid in/utgång inte får sol under förskoledagen. Lägg till 2-våningsbyggnad så än mer skugga!

Boverket har även här råd ”Gör plats för barn och unga!”ger vägledning för ”planering av… förskolans utemiljö”. Men detta verkar ha gått kommunen förbi?

Där står här ovan om ”slagskugga på norrsidan.” och ”mindre attraktiva” ytor som blir ”mindre använda”. Nordliga och västliga vindar är inte heller så kul.

Så om underkänt pga för lite uteytor och hänvisning till Boverket, bör rimligen skuggigt läge ge underkänt, således dubbelt…

Så Umeå kommun gör om och gör rätt för att ge sol in och ut, mot entréer in och ut!

F ö, redan 2018 vid utställning av Tomtebogård vid södra delen av Nydalasjön, påpekade jag förskoleplacering mot norr, och minns att närvarande tjänsteman från kommunen gav medhåll. Skrev om detta i två bloggar. Så okänt i kommunen bör inte påpekandet vara…

https://blogg.vk.se/umeas-basta/2018/04/11/umeaforskolor-far-mindre-ytor-med-reggio-emilia-pga-torgrum-skolhall-snart-modell-med-uteplats-mot-norr/

https://blogg.vk.se/umeas-basta/2019/06/24/foljde-umea-kommun-mina-dagisrad-for-tomtebogard-detaljplanen-tyder-pa-det-i-andringar-till-forskolegard/

Viktigt kan vara att visa på hur noga Umeåpolitiken med planeringsbyråkratin var vid Umeås första institutionsdaghem, Berghems barnstuga, 1966, nu Berghems förskola, här bild från 50-årsjubileum 2016.

Utemiljö mot söder och alla entréer samt med träd, mm som ger skuggiga ytor. Där jag även arbetat som förskollärare på 1970- och 80-talet, haft våra barn där och även barnbarn nu…

Också campusförskolan, Professorn Campus (personalkooperativ), 2016, ur innovationsprojekt jag initierade, var det noga med utemiljö i söderläge och naturmiljö med även skugga.

Därför Byggnadsnämnden, För- och grundskolenämnden plus Tekniska nämnden kanske också Miljö- och hälsoskyddsnämnden, besök Berghems förskola och campusförskolan, nu förskolan Glaciären i kommunregi.

Jag förevisar gärna och kan presentera min idébok i förskoledesign samtidigt…

PS

I Socialstyrelsens anvisningar från 1975 och under en tid statsbidragsknutna gällde bl a nedan för utemiljön, dvs om sol och skugga. Samt med uteytor om 55 kvm/plats, jfr Umeåkrav nu på 40 kvm för bygglovsgodkänt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.