Umeå kommun: Gör om, gör rätt, för fler – från sjuk förskola i utegård mot norr – till flex-växande frisk i solläge…

Tomtebo gård, nytt stadsdelsområde i Umeå, sydväst Nydalasjön, har motto ”visionsstyrd stadsutveckling” med lokal förankring, se nedan t v av företaget Strategisk Arkitektur.

Men förskola finns inte med i texten, se sökning ”hittades inte”, och i delaktighet nämns inte förskole/skol-personal, däremot skolelever! Som invånare gav jag lägessynpunkter då.

I illustration nedan t h är en förskola inritad, men vänd mot NORR och vid trafik! Och bygglov har stoppats då planerad utegård var för liten – trots nytt funktionsprogram…

MEN markytor finns, se ovan t h vid sjön och t h med illustration av grönområde och skog.

Så en ”sjuk” uteplanering med mindre solytor och nära trafik/buller och en ”sjuk” utformning av förskolan (mitten nedan), här olika krav som inte uppfylls, störiga genomgångsrum med

mer smittrisker, bristande överblick in/ut, otillräckligt dagsljus-kpr samt risker i utetrappor!

Förbättring behövs och under solig snövinterbild syns t v förskolan i österläge med sol från söder/väster – vid ?-tecknet med solljus morgon-middag-kväll, mitten gatuläge + mot norr.

T h, Atrium-idé, ej störande genomgångar, fler in/ut + överblick = frisk förskola, 8 avd 2 v.

Planlösningen kan vara flexibel för annat, fritids, kontor, mm – t o m lägenheter tack vare atriumgårdar med fler in/ut utan störningar, även vinklingsbar med länkar och olika tomter.

Med 4 avd klaras utemiljön nu och tid ges för mer ytor i naturmark och omplanering plus senare mer barn till 8 avd = fler-flexibel växande ”frisk förskola” med innovativitet. 

Där är Umeås första campusförskola ur ett innovationsprojekt, Professorn Campus, 2016, med dito personalkooperativ, efter min campusmodell – vid Uminova Innovation och med kommunstöd. Här i soligt läge för utemiljö och balkong vid personalrum med överblick.

Och från Uminova Innovation-rådgivare positiv bedömning av innovationsidé om Atrium-modell och att höra med Umeå kommun om ett pilotprojekt – såGör om, gör rätt, för fler – från sjuk förskola vid trafik + utegård mot norr – till flex-växande frisk i soligare läge…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.