P-hus-dagis? Parkeringshus vid utegården av förskola på Tomtebo + skugga! Gör om – ej vid trafik/P-hus!

UPPDATERAD 15.40

”Bilparkering kommer att lösas med parkeringshuset som ska byggas västerut.” (Ur handläggning för förskolan Kålmasken inför bygglov)

Se nedan ur Umeå kommuns planering av Tomtebo gård (2019). T v under Nydala Rekreationsområde finns rödyta S (skola/förskola) och t v (västerut) grå fyrkant för P.

T h kartbild visande förskola nära det som nedan i bygglovsbedömning 2021/22 anges som P-hus. Således, i ett par år planeras ny förskola intill parkeringshus, vid gata/trafik och med em-skuggning av 11-m-huset på stor del av utegården…

Och ingen  politiker i Byggnadsnämnden reagerar. Dessutom i ett bostadsområde som planeras så bilfritt som möjligt, men inte gällande barnomsorgen! Se handläggning t h.

Bygglovsansökan för förskolan Kålmasken våren 2021 fick underkänt pga för liten utemiljö utifrån Boverketråd. Sedan visade jag på att ingen skugganalys gjorts likt för bostäder.

Därmed missades att med utegård mot NORR ges ”slagskugga” (begrepp ur Boverketråd) nära huset och stora delar av tomten.

Boverket har även råd kring friytors placering och trafik, luftmiljörisker, krav och kvalitet. Notera att inte placera förskolor i nära/täta trafikmiljöer, dvs knappast invid parkeringshus…

Men här i bloggen visas i stadsplan och ur bygglovsansökan att bilparkering för nya Tomtebo gård ”kommer att lösas” med ett P-hus intill utegården vid den nya förskolan!

Dessutom ”västerut” som det står och därmed mer skugga på em, särskilt höst/vinter…

Gör om, gör rätt och gör solfriskt utan gatutrafik och ej vid P-hus-dito!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.