Viktigaste sol/skugg-tiden, vintern, saknas i Umeå kommuns planer för förskolor så Byggnadsnämnden får otillräcklig information – ompröva, alt överklagan och få solfriska miljöer!

Efter sökning på nätet för skuggstudier på förskolor i Umeå och detaljplaner därom, visar det sig att från mars till september görs sol/skuggstudier i nya bostadsområden.

Nedan t v är om Tomtebo strand mellan E4 och Nydalasjön, från vårdagjämning till höstdito.

Liknande är för Tomtebo gård med ny förskola Kålmasken, situationsplan överst t h där huset är på östra sidan i söderläge av utemiljö och ger slagskugga över norrut på tomten.

I skuggstudien under syns P-hus i väster med slagskugga på em över nästan hela gården.

Härunder t v är skuggor för nya Varglyan på Mariedal, fm i mars och em i september där utemiljön är mot öster och ger slagskugga på stor del av marken på em = fel gårdsläge.

Nedersta bilden t h, Tomtebo strand, visar pilen på slagskugga på fm i mars och medförde anmärkning från samrådet och att flytta förskolan i annat läge därför.

MEN för Kålmaskens förskola syns ingen kommentar i detraljplaneringen, inget heller från För- och grundskolenämnden och inte av förvaltning eller funktionsprogramgruppen i beslut om förskolan våren 2021, således otillräcklig information till Byggnadsnämnden i Umeå.

Trots nedan tydliga besked i Boverkets råd om sol och skuggor missade alla led i planering och inför beslut detta självklara och viktiga för förskolebarns ”bostäder” dagtid (fem dagar i veckan). Däremot för familjers bostäder dygnet runt är planerare och politiker noggranna.

Än viktigare som lärdom av coronapandemin blir – när barnen hämtas och nu oftare utomhus – solljus på em. Därför  får Boverket gärna ge råd om inga bygglov vid slagskugga.

Lärdom av detaljplaner och om solljus, är att det finns inga sol/skugg-analyser alls för den mörkaste delen av året där solljus är än viktigare vid utevistelse, vinterhalvåret.

För november-december-januari- februari saknas dessa när slagskuggor är som längst och mörkar utegårdarna som mest!

Är detta vanligt över Sverige kan Umeå kommun bli föregångare med att införa vinter-sol/skugg-studier för förskolor (och kanske även bostäder).

Byggnadsnämnden kan då ompröva bygglovet för Kålmasken med vinter-slagskuggor och följa Boverketråden om sol/skugg-ytor för att få lägre risk av mindre använda uteytor.

Eller får överklagan till Länsstyrelsen ta upp detta, då kan hela länet få nya direktiv, sedan även övriga Sverige – och ge solfriska förskolemiljöer i olika väderstreck.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.