Timeout Byggnadsnämnden – följ Boverketråd om solsäker miljö – som även förskolepolitiker missade! Se solig äldre förskola och skuggiga nya

Förra bloggen 28/3 hade igår rekordmånga visningar 172 och 8:e plats, på tre dagar 294. Så brister i skugganalys verkar intressera. Kanske än mer med dagens blogg om timeout?!

Nedan är Umeås äldsta förskola, Berghems barnstuga/daghem från 1966, utegård i läge söder för sol hela dagisdagen och året om – har arbetat, haft barn och nu barnbarn där…

Härunder ny paviljongförskola på Berghem med utegård i norr och väster. Det ger skuggiga ytor närmast entréer, än större med en våning till. Under Berghems soliga – söder om.

Ovan t h sol/skugg-studie ur detaljplan för Tomtebo gård nära Nydalasjön. Fyrkanten är P-hus med slagskugga em på planerad förskola (Kålmasken) i fristående hus (nu flyttad t h), av bostadshus med skugga över utemiljön i norrläge och syns ovan och intill trafik/gata.

I Folkbladet 21/1 2022 beskrivs hur bygglovsansökan avslogs av Byggnadsnämnden pga för lite uteytor – enligt Boverket-råd – och mer fås i ansökan om planändring för Kålmasken.

Samma dag godkände BN på delegation bygglovet där ordf Mikael Berglunds (S) menar att man är nöjd med ansökan och ”vi ser ingen sannolikhet att det inte ska gå att genomföra.”

Teknik- och förvaltningschefen i Umeå kommun, Karin Isaksson, svarar om risk att inte planändringen genomförs: ”Man kan aldrig gå före besluten, men det finns angränsande naturmark som är möjlig att planlägga.”

MEN, uttalandena från ansvarig politiker och ansvarig i förvaltningen går därmed mot varandra då bygglovet togs före planändring beslutas. Vad gäller för överklagan då?

BN-ordförandens uttalade i Folkbladet ”Väntar vi för länge blir konsekvensen att bygget inte kommer igång i tid”. Men då ges vinst i tid för skugganalys och ändring, även vinst för nästa förskola i området, ”Kökstäppan”, som till stor del också har norrläge för utegården.

Så Byggnadsnämnden: Ta timeout i förskole-planeringen – följ Boverket-råden om goda ”sol- och skuggförhållanden”, det även förskolepolitiker i nytt funktionsprogram missade!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.