Skuggig förskoleplan i nya Varglyans utegård i öster – boendes småhus riskerar skuggighet – av förskolan… Ny flexibel modell klarar sol/skugga och varianter finns i Umeåförskolor. Dags för reportage för barnens bästa!

Nyligen gotogs planerat tomtläge i detaljplanen för nya förskolan Varglyan på Mariedal i Umeå kommun. Överklagan från närboende för bättre läge längre österut avslogs.

Men det finns fler problem, skuggproblematiken i detaljplaneringen, men inte vid prövning av bygglov. Här har Boverket råd liksom Umeå kommuns nya funktionsprogram, se nedan.

Slagskugga står det om, medför utemiljöer som mindre attraktiva och mindre använda. För nya Varglyan är utemiljön mot öster och i detaljplanens skuggstudie syns slagskugga på em den tid man är ute mycket och barn hämtas, se nedan bildcollage.

Men det finns inga sol-skugg-studier från oktober t o m februari då solen står som lägst och skuggorna är de längsta. Och solljus för barn som viktigast!

Kan även bli risk att villor/radhus på Mariedal då får mer skugga av förskola i två plan.

Mot uteplats i söder är det mindre plats än i läget grannar föreslog och det syns i collaget härunder där gamla Varglyan hade mer solytor i söder än den nya får i ny detaljplan.

För utemiljön har Byggnadsnämnden följt Boverket-råd i fråga om ytor (Kålmasken), men inte behandlat skuggproblematiken där P-hus i väster ger slagskugga, nedan t v, och av eget hus + hyreshus ges slagskugga från söder.

Däremot för nästa bostadsområde Tomtebo strand har man skuggstudier och där det finns i detaljplaneringen förslag om att flytta en förskola pga av för mycket skugga, se pil t h.

Sol/skugga uppmärksammas för boende och är också viktigt för barns miljöer då det nu planeras för förskolor i 2 våningar och ger mer skugga än för en våning.

Coronapandemin har gjort utemiljöerna för förskolan än viktigare så reportage behövs nu och kan betyda en hel del för att upplysa allmänhet, föräldrar och förskolepersonal som ofta inte är med i planeringsprocessen.

Då kan även visas en ny flexibel förskoleidé som klarar sol/skugga i olika lägen.

Denna min UBBI Atrium-modell kan vridas beroende på sol/skugga samt har fler ut/in så att när skugga är på ena sidan är det sol på andra, och vice versa.

Varianter finns redan i Umeå på, t v, förskolan Älgen på Marieberg, t h, överst, Professorn på Ålidhem och därunder f d Professorn Campus (nu Glaciären) på campus norr om friidrottsarenan intill IKSU Sportcenter.

Här finns in- och utgångar från olika håll med utemiljöer där, så att sol kan fås nästan ”runt-om” och minska skuggproblem.

Verkligheter att lära av för Byggnadsnämnden och kommunplanerare av förskolor.

Även intressant med reportage härom för barnens bästa och nå över hela Sverige!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.