Umeå kommun följer mina råd för ”frisk” förskola – ritar tvärtom ”sjukt”, 1 entré om 70 kvm för 100-talet (barn-föräldrar-personal) + genomgångsrum och ”sjuk” utemiljö med slagskuggor – som Byggnadsnämnden missade…

Nedan är Umeås kommuns råd för förskolebyggande, t v från 2009/2010 och t h 2021.

Nedan är citat om entré med överblick och om störande genomgångsrum.

Ritningen i mitten är för ny förskola, Kålmasken på Tomtebo gård, som har störande genomgångsrum i gemensam entré för 3 avd/vån med 11 dörrar på närmare 70 kvm!

Och även i allrum på avdelningarna med genomgångar till fem andra rum!

I mittenraden t v är Boverketråd kring sol/skugga och t h är situationsplan för Kålmasken i söderläge och uteplats mot norr så att slagskugga fås av byggnaden (och högre bostadshus intill).

Detta ger slagskugga och då mindre använda ytor, än värre då P-hus byggs i väster med slagskugga därifrån på utemiljön på em och ej behandlat av Byggnadsnämnden!

I nedersta raden om behov av dagsljus som inte finns i kapprum på avd, inte ens indirekt. T h om utetrappor till 2:a plan där ”riskonstruktioner” ger orättvisor mellan våningar!

Se ovan hur Umeå kommun nu, 30 år efter min pedagogikuppsats, C-nivå, 60 p, använder samma begrepp från 1993 om genomgångsrum och det som ”skapar stress, ger buller” och jag kallar ”sjuka” planlösningar – men har detta i kommunens nya förskoleplaner!

För sedan dess och i två funktionsprogram, 2009/2010 och 2021, följer kommunen INTE sina egna råd i ritningar för nu aktuella, Kålmasken, som blir ”sjuk förskola”, inne och ute – mer om i kommande blogg och med ny forskning om smittrisker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.