Från Umeås smitt-riskiga till smitt-friska förskoleritningar – passar i ny forskning för ”Buildings post corona”

Nedan forskningsöversikt 2005 som finns med i referenser för Umeå kommuns Funktions-program förskola 2010, men inte i senaste 2021, handlar om samspel lärande – fysisk miljö.

Där ingår mina resultat i pedagogik-uppsats 1993 ”Sjuka och friska planlösningar i barnstugemiljöer” kring stress, buller och dålig luft plus flödesschema för analyser.

Detta syns i förskoleritning för Skattelden på Tomtebo, 2008, ”korridormodell” med störande genomgångsrum, entré för två avd, mm, en ”sjuk planlösning” som upphörde.

Idag, 14 år senare, planerar Umeå kommun en ny förskolemodell, Kålmasken, också i Tomteboområdet, som även den har sjuk planlösning med genomgångsrum i…

…allrum med 5 dörrar och i stort ”groventré-torg” för 3 avd/plan med 10-talet dörrar och 1 entré samt ”riskkonstruktion” i utetrappentré för våning 2.

Analys av ritningar enligt flödesschema visar på störande mötande och mer av smittrisker.

Att jämföra med ovan t v min UBBI Campus-modell som blev t h Professorn Campus (8 avd 2 plan) 2016 utan genomgångar, har överblick och egna hallar, liksom i utveckling till…

…till ovan coronasynade olika varianter av ”atriumritningar” och ”smittfriska” miljöer…

…passande för ny forskning i Sverige, ”Buildings post corona” och skapande av smarta hus som ska minska risk för smitta, där bl a planlösningar ingår, se ovan från TT, dec 2021.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.