Hans Lindberg om ”att träffa umebor”, ”värdefulla idéutbytena”, ”jag kommer gärna”. För brev om idé-designbok?!

Nedan är ur Umeå kommuns kommunalråd Hans Lindbergs (S) blogg på vk.se den 14/5 i år.

En bal på slottet kan inte mäta sig med en dag på travet. Det kunde jag tvärsäkert konstatera efter dagens begivenheter. Jag hade blivit inbjuden att närvara vid V75 i dag och tackade givetvis ja.

För mig är det viktigt att ta alla chanser jag får för att träffa umebor i många olika sammanhang. Det är ofta när vi tillsammans kan glädjas och ha roligt som de bästa samtalen och de mest oväntade men värdefulla idéutbytena kommer till stånd. 

Och jag vill verkligen förmedla till alla er som skulle tycka det vore värdefullt att alltifrån surra över en kaffe eller berätta mer om just den aktivitet, den förening, det evenemang eller den kulturyttring som ligger er närmast hjärtat och skänker er glädje i vardagen – hör av er. Jag kommer gärna!

För vi behöver mer av kontaktytor och möten för att fortsätta bygga vårt Umeå starkt och tryggt med en god vardag för alla.

Och det jag, UB – också bloggare på vk.se – vill ”bygga vårt Umeå…”, bildligt och bokstavligt, är förskolemiljöer som är friska och slippa det ”sjuka” som finns/planeras, se nedan olikheterna mellan mina modeller och kommunens.

Diagonalt uppifrån fr v och ner är Missionären på Umedalen 1990 från den modell, UBBI, jag hade i typbarnstugeprojekt 1988-89, men här utan passage förbi lekhall.

I mitten är modell för campusförskola med Professorn Campus, 2016, ur innovationsprojekt jag initierade några år dessförinnan och med Missionären som grundmodell.

Nederst t h mina Atrium-idéer, förnyad ur campusförskolan och ”corona”-utvecklad för minskade smittrisker med få genomgångsrum och fler in/ut, dvs ”frisk” förskolemodell.

Övriga är sex Umeå-varianter av modeller med ”sjuk” planlösning, Målaren, Blåkulla, Skattelden, Lundagård, Böle förskola och nu planerade Kålmasken på Tomtebo, alla med genomgångsrum av olika slag och de sista fyra med fler entréer ihop, dvs smittriskigare.

Om smittrisker och mitt förskolemiljö-företagande i drygt 30 år, försökte jag i juni i fjol nå till Umeå kommuns tre kommunalråd, Hans Lindberg (S), Anders Ågren (M) och Janet Ågren (S) med nedan brev och broschyr om min idébok i förskoledesign från mars 2021.

MEN än, snart 1 år därefter: Inga svar och inte ens besked att breven diarieförts!

Så det kommunalrådet Lindberg (S) säger ovan om

”…den aktivitet, den förening, det evenemang eller den kulturyttring som ligger er närmast hjärtat och skänker er glädje i vardagen – hör av er. Jag kommer gärna!”,

kanske nu gäller…

...att aktivitet kan vara den aktivitet jag visar som näringslivsföretagare och verkar för att visa på Umeås ”sjuka” förskolemodeller och hur ”friska” förskolor ska utformas.

Och extra aktuellt och viktigt nu när forskning i Sverige startat i år ”Buildings Post corona”, bl a vid Umeå universitet, kring ”Inomhusmiljön med tekniska system och planlösningar, hur vi beter oss, och smittspridning bildar tillsammans komplexa områden.”

Och passar, väl, i kommunalrådets uttalanden om att träffa mig som umebo enligt:

För mig är det viktigt att ta alla chanser jag får för att träffa umebor i många olika sammanhang. Det är ofta när vi tillsammans kan glädjas och ha roligt som de bästa samtalen och de mest oväntade men värdefulla idéutbytena kommer till stånd. 

Så välkommen med en inbjudan Hans Lindberg, för ”värdefulla idéutbyten”, likt en av dina företrädare gjorde som kommunalråd, framlidne Torsten W Persson, vilken 1982 (för 40 år sedan) bjöd in mig till stadshuset för att diskutera barnomsorgsfrågor…

Här mer om min idébok i förskoledesign, som f ö finns på näringslivskontoret i kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.