S+M-politiker bjöd in 2019 – medhåll om riskkonstruktioner och smittrisker – men inget hände – behövs möten – för råd – med alla kommunalråden…

M a a föregående blogg om Umeå kommuns kommunalråd Hans Lindberg och välkomnande av umebor för idéutbyten, så fick jag av förskolepolitiker inbjudan som företagare för två år sedan och visst gehör, se här.

Jag och Moa Brydsten har möjlighet att träffa dig den 22 mars mellan kl 11-12 på Stadshuset. 

Med vänlig hälsning, Lena Riedl, Förste vice ordförande i För och Grundskolenämnden.

Den 22/3 2019 mötte jag ordförande och vice ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå kommun, Moa Brydsten (S) resp Lena Riedl (M).

Jag visade på försämringar i entréer på nya förskolor och orättvisor mellan 2-vånings-förskolor, nedan Rosendal med utetrappentré och Haga förskola med inbyggt trapphus.

Både Brydsten och Riedl visste inte detta och skulle ta upp problematiken i kommunen. Senare, 4/4, i e-brevsvar svarade S-ordföranden Brydsten följande:

”Det var några riskkonstruktioner du visade och som vi kommer följa upp.”

Men ”riskkonstruktionerna” i form av utetrappentréer på förskolor med två våningar byggs fortsatt och finns även i ny modell, trots att rektorsenkät 2019/2020 visade på kritik därifrån.

Ökade smittrisker påpekade jag för genomgångsrum, bl a innetorg och entréutrymmen för fler avd. och även här medhåll, men 2019 mest om förkylningar och magsjukor.

Bl a kring Böle förskola i planering med störande mötande och jämförelse med Campusförskolan jag initierat och utan sådant. Och med svar från 1:a vice ordföranden:

Tack för intressant information. Lena Riedl

2020 kom coronapandemin och trots arbete med reviderat funktionsprogram då, sägs inget om smittrisker pga utformning och inga direktiv från politiker/förvaltning här.

Men kanske nu när ny forskning i Sverige kring smittrisker presenterades i dec 2021 och börjar i år, kan Umeås förskolor och skolor få anvisningar från kommunledningen (gäller också alla andra kommunala hus) härvidlag.

Därför behövs möten med inte bara kommunalråd Hans Lindberg (S) utan även Anders Ågren (M) och tredje kommunalrådet Janet Ågren (S) tillika ordförande i planeringsutskottet – viktigt för just förskoleplaneringen och de råd som behövs för nya byggnader.

Här kan påminnas om att för 40 år sedan ansvarade ordföranden i PLU då, Margot Wikström (S) för utbyggnad och utformning i en ”politikergrupp” med fackliga företrädare.

Som skyddsombud för förskollärarna ingick jag och kunde direkt påvisa underskattning i platser och brister i lokalmiljöerna – och som rättades till, omgående faktiskt! Se här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.