Överklagning mot: 1. Ritning före funktionsprogram – 2. Utegård i norr – 3. Boverket-råd om slagskugga som missades – 4. ”Sjuk” Umeåförskola och för – 5. Friska lärandemiljöer…

Blogg igår 6 juni, om överklagning mot ny förskolas planering/utformning beskrivs mer här.

  1. Ritning godtogs före funktionsprogram godkändes!

Datum för ny förskolemodell 2021: 1 mars ritning – 11 mars ansökan – 27 maj FGN-beslut.

11 mars 2021

Hej Urban!
Skickar ansökningshandlingar gällande Kålmasken 1. Ansökan för bygglov är inkommen 2021-03-11.

Med vänlig hälsning Ritningsarkivet Bygglov, Umeå kommun

2. Boverketråd om slagskugga som Byggnadsnämnden glömde (?) – eller missade…

T v är ur Boverketråd som Byggnadsnämnden följt om uteytor, men t h om sol-skugga glömde man Boverketråden. Och även glömt analys av vinterhalvårets längre skuggor.

Så slagskuggan (av P-hus) för förskolan (nu flyttad till pilen ovan t v) missades. T h tidigare byggnad för förskola i bv av hyreshus och tydligare skuggning. Även av flervåningshus!

För- och grundskolenämnden missade skugganalys i Boverketråd för ”goda sol- och skuggförhållanden” liksom F-o-G:s beslutade funktionsprogram i maj 2021 missar skuggor!

3. Utegård i norr i alla planeringar!

I ovan tre olika planeringar under flera år är förskolebyggnaden i söderläge med utemiljö i norr utan att någon ansvarig reagerat, trots det självklara med solläge – ej skuggdito –

som i Umeå ända sedan 1966 då första barnstugan/daghemmet/förskolan Berghem stod klar med sol i öster/söder/väster och skuggytor med växtlighet, lekhus, plank, m m.

4 Ny förskola i Umeå ”sjuk” – enl. nytt funktionsprogram + smittrisker…

Ny förskola ”sjuk” – nytt funktionsprogram om genomgångsrum med ”störningar, buller och stress” i ”groventré-torg” för tre avd/plan + 10-12 dörrar och allrum + 5 dörrar = smittrisker.

Frisk planlösning enligt ovan är t v i min modell för Professorn Campus 2016 i Umeå i innovationsprojekt och utvecklad med ”coronaanalys”, t h, till atrium-idé med fler in/ut.

Sjuka och friska planlösningar är rubriken på min pedagogik-uppsats från 1993 med text i funktionsprogram i Umeå nu har, ovan, och flödesschema-analys som visar sjukt-friskt.

Nedan protokoll är från Byggnadsnämnden i Umeå, 21/1 2021. T h är Boverkets råd…

…som följs för uteytor och ändras, men ej för skuggor! Råd för inomhus-miljön ur nytt funktions-program behandlas ej, men godkändes ändå i efterhand av kommunen!

Glömska/missanden i Umeå gör att jag överklagar bygglovet till högsta instans trots först avvisanden för sent inkommen och för friska lärandemiljöer i Umeås förskolor plus:

5. För att ”sjukt” och ”friskt” i förskolemiljöer blir extra aktuellt nu när…

…forskning påbörjas i år 2022 i Sverige, ”Buildings Post corona”, KTH, Chalmers, Lunds och Umeå universitet. Umeå kommun kan då bli föregångare här och att omsätta nytt …

…funktionsprogram i ritningar som stämmer (ej missas som nu) och i friska och flexibla utformningar beskrivna i min idébok i förskoledesign 2021 och erbjudits Umeå kommun…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.