Ny – Överklagan till Mark- och miljö-överdomstolen ang. förskola i Umeå med slagskuggor – genomgångsrum – smittrisker – trafiknära + atrium-idé

Ointresse i Umeå kommun av debatt om ”friska lärandemiljöer” i inlägg i VK 20/21 maj i år (ingen replik i tidningen och inga reaktioner direkt) fick mig att fullfölja sista meningen:

”Eller behövs överklagan av bygglovet för att politiken ska bry sig om barnens bästa?”

Så nedan är ur min nya överklagan, nu till högsta instans – efter avslag tidigare pga för sent.

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt

Härmed överklagar jag Mark- och miljödomstolens, vid Umeå Tingsrätt, beslut 2022-05-12

Där vill jag anföra följande:

att tidsförsening som underkände överklagan, nu görs möjligt att pröva överklagan av tidigare instanser, Mark- och miljödomstolen, Umeå, Länsstyrelsen i Västerbotten och Byggnadsnämnden i Umeå kommun, av ”annan anledning”, och med ”synnerliga skäl” till detta, som

  1. ”slamkryparproblematiken”, som beskrivs i överklagandeskäl till tidigare instanser med oklarheter kring bygglovsgodkännande och tillskapande av mer uteytor i fortsatt detaljplanearbete härför. (Bilaga 1, Folkbladet, 21/1 2022)
  1. att ”Länsstyrelsen konstaterar att även eventuella efterföljande beslut såsom t.ex. beslut om att ändra en detaljplan i sig är ett överklagbart beslut.”,
  1. att förskolans bygglovsritning är 1/3 2021 (Bilaga 2), men beslut om förskolemodellen togs senare 27/5 2021 av För- och grundskolenämnden i reviderat funktionsprogram
  2. att planarbete påbörjats för utökning av uteytor, vilket innebär att detaljplan för utökning godkänts och efter tiden för min överklagan (Bilaga 1, VK 20/5 2022)
  3. att det nu har påbörjats markarbeten för aktuell förskola innan överklaganstid gått ut, då inget laga kraft-beslut gäller, (Bilaga 1, bilder från ”Tomtebo gård”, 23/25-5 2022.)

   Bilaga 1

Vid besök den i aktuellt bostadsområde och där förskoletomten ligger, syns att förskolebyggnadens grundläggning påbörjats med en grusbädd och vissa rör- och eldragningar. Se här bildcollage.

Bilaga 1

Och härunder ritningar med förskolan, fasad (mot söder) och tomtritning från 1/3 2021.

Bilaga 2

Annan anledning om det innehållsliga är det som avgör mycket hur fungerande en förskola blir i sin innemiljö och utemiljö samt i samverkan med utegård och omgivande stadsmiljö.

Därtill kommer nu coronaproblematik om smittrisker, där forskning startats i år i Sverige, ”Buildings Post corona”. Genomgångsrum ökar riskerna och finns i hela landet pga riktlinjer för sådana förr, varför ”synnerliga skäl” att ta upp målet kan bli prejudicerande härom i riket.

Corona/smittrisker behandlas ej i nytt funktionsprogram i Umeå kommun, 2021, där aktuell bygglovsritning i mycket skiljer sig från text med vägledning och råd som ges (se mer i innehåll i tidigare överklaganden). Riskerna synas ej heller i dagens råd på riksnivå i Sverige.

Till denna överklagan läggs nedan bildcollage som visar den omgivande utemiljön med trafik nära, P-hus intill, slagskuggor som inte bedömts och att mycken naturmark finns för att byta läge från utegård mot norr till utegård i söder, soligare och mindre skuggigt plus längre ifrån trafik med dess störningar och risker, helt enkelt barnvänligare och mer barnens bästa.

Se härunder nedan lägesbildcollage för nuvarande förskoleplaner, t v, samt alternativ med t h solläge och alt. modell i ”atrium-idé” och i norr på tomten.

Epilog: I två tidigare bloggar, 7 – 8 juni, beskrivs mer om aktuell förskoleplanering.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.