Värre i verkligheten visades i P4 Västerbotten – om ny förskola i Umeå med slagskugga över utegård i norr! Omtag med nytänkande behövs – se Atrium-idé med solläge utomhus…

Värre i verkligheten, det var mitt intryck av alla höga hus/byggnationer som omgärdar Umeå kommuns planering för ny förskola, Kålmasken på Tomtebo gård vid södra Nydala, när jag intervjuades av Anders Wikström i P4 Västerbotten igår måndag 27 juni.

Nu avslöjas i praktiken hur slagskuggor under vinterhalvåret riskerar förmörka hela utegården mot norr, skuggad av P-hus i väster, flervåningshus i öster och söder samt förskolehuset självt (vid pilen i mittenbilden) – i söderläge. Som ger ”sjuk” utemiljö.

Se här i mittenbilden, vid pilen förskolan flyttad t h, slagskuggor från väster av P-hus vid 18-tiden 15/4 likt vintern dagtid när barn som mest behöver solljus och värmande solstrålar vid utevistelse. Därunder hus som nu växer fram och upp omkring förskolan.

T v i mittenraden pekar jag på det skogsområde där omtaget av Umeå kommun behövs för ny husplacering och vändas mot söder.

Då kan exploatören Bonavas ”Bo i ett naturskönt grannskap” (ovan t h i mittenraden) passa bra för barn och personal som ”bor” på dagen i nya förskolan Kålmasken.

Gör kommunen omtaget med nytänkande – även för den ”sjuka” inre miljön i förskolemodellen med störande mötande i genomgångsrum i groventréer och allrum…

…för en ”frisk” utformning i den Atrium-idé, som syns ovan t h med fler in/ut och har få genomgångsrum – ges minskade smittrisker som mervärde. T v konsultförslaget.

Nedan är länken till intervjun i Radio Västerbotten igår, 57,30 resp 1.21,00 in i sändningen.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1959516

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.