Illa, värre, värst ju fler skugganalyser Umeå kommun visar, förskola flyttas och upphör, P-hus flyttas-förändras. Dags att göra om, rätt och nytt!

Förra bloggen hade skugganalys för Tomtebo gård i Umeå vid södra Nydalasjön. Förskolan Kålmasken är flyttad till pilen, från läge väster om (hus vänster om pilen).

Men det är bara på bild 29 (april) förskolehuset syns. På 30, 31och 32, finns det inte och P-huset (kvadraten) är flyttat (snabba ryck). Det är illa att förskolan bara har en skuggbild.

Ovan fyra är nedan, en i mittbilden och de tre i nedersta raden. De övriga är också utan förskola. P-hus har annan form. Så än värre med så olika solförhållanden/skugganalys.

Värst är ur tidigare bloggar, att Umeå kommun ej gör sol- och skuggförhållandena för hela året, inte vinterhalvåret och ingen jämförelse med Boverkets råd kring slagskuggor.

Ovan från Boverket om byggnadens orientering gäller hela året och om solljus för D-vitamin. Så vinterns D-vitamin-SOL behöver rimligen redovisas och analyseras.

Och slagskugga på norrsidan enligt Boverket, blir då ”mindre attraktiva” och mindre använda. Även nya funktionsprogrammet betonar ”goda sol- och skuggförhållanden”.

Göra om för Tomtebo gård gäller även för nästa område vid Nydalasjön, Tomtebo strand ovan, med förskolor i söder, utegård i norr och inga skugganalyser på vintern.

Göra rätt är som förskolor här, Berghems förskola -1966 (överst t v) Missionären-1990 t h. Nedre raden Professorn Campus o-2016 och Böle förskola-2021 med utemiljö i söder.

Göra nytt är förskolehus med in- och utgångar åt fler håll för att få både mer av sol året om mer av skugga för barns hälsas bästa. Atrium-idé här ovan med länkar ger detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.