Soliga förskolor i Umeå igår och slagskuggig planering idag. Varför? Ej bara skuggiga planer, även rörigt.

”Igår” var det i Umeå självklart att förskolors entréer och utegårdar var i söderhåll för solljus, särskilt viktigt under vinterhalvåret. Se här exempel jag visat förut på bloggen.

Överst första daghemmet/förskolan Berghem, 1966 och Missionären på Umedalen, 1990. Nederst Campusförskolan Professorn, 2016 och Böle förskola, 2021 = utemiljö i solläge.

Så även för Rosendals förskola, 2020, Öst på stan där hyreshus inte ger skuggor dagtid, som nu riskeras på nya bostadsområdet Tomtebo gård för planerad förskola Kålmasken.

Se här Tomtebo gård med slagskuggor i mittenbilden vid pilen där förskolan planeras nära P-hus. Och än mer av flervåningshus söder och öster om, särskilt vinterhalvåret.

Vad värre är, är att i nästa bostadsområde vid Nydalasjön, Tomtebo strand (nedre raden), är tre förskoletomter också med byggnad lagd i söder med utemiljö mot norr och slagskuggor! Varför?

Ovanför är Tomtebo gård med Kålmasken-läge vid pilen. Bild t h, i skuggplanering, är annan byggnad vid P-huset, hyreshus med förskola i markplan av konsult eller kommunen?. Inte bara skuggiga planer utan även röriga…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.