Sök 5 fel – finn 7 – i Umeå kommuns förskoleplanering på Tomtebo gård – blir här 10 fel – historik+framtid ger 0! Mer visas i idébok i förskoledesign…

I Radio Västerbotten-reportage 27/6 om brister i förskoleplaner på Tomtebo gård för 6-avd-förskola i två plan, Kålmasken, var min sammanfattning: ”Sök 5 fel och finn 7”.

Ur utvärdering i analysmodell från min C-uppsats, 60 p, i pedagogik vid Umeå universitet, 1993, ”Sjuka och friska planlösningar i barnstugemiljöer”,  var de 5 ”felen”:

  1. Störande genomgångsrum i EN groventré med tre avd/plan och 10-12 dörrar.
  2. Genomgångsrum i stort allrum på varje avd till/från fem rum och fem dörrar.
  3. Minimal uppsikt över utemiljö från entréer.
  4. Kapprum där många vistas är utan dagsljus, inte ens indirekt via entré.
  5. Förskolan i söderläge, utegård mot norr, slagskugga, vid trafik, intill P-hus…

Av ytterligare två fel är

det ena, 6:e, att bygglovsritningen var klar i början på 2021, ett par månader innan (!) reviderat funktionsprogram antogs av För- och grundskolenämnden i slutet på maj.

och det andra, 7:e, att trots framtagning av nya funktionsprogrammet under corona-pandemin 2020-2021 finns inget om smittrisker i textunderlag och vid politiskt beslut.

Men fler brister finns, 8:e, inga skugganalyser för vinterhalvåret då solljuset är extra viktigt för hälsa och välmående där Boverket ger råd – liksom för utemiljön (som följs…)

Och 9:e felet blir för nästa förskoleplanering, Tomtebo strand, risk för slagskuggor på utegård norrläge. Nedan i undre raden, övre Tomtebo gård – skuggor av höga hus nära.

Ett 10:e fel kan man säga är att inte lära sig av historik för solljuslägen, se nedan överst t v, första förskolan, Berghems daghem 1966, med solighet i ost, syd och väst, året om!

Samtidigt kan alla 10 brister/fel elimineras om Umeå kommun med byggnadsnämnd, teknisk nämnd och för- och grundskolenämnd tar med historik i förskolebyggande så…

…att kombination av historik om planering + framtidsidéer = 0 fel och brister inkl flytt

av förskolelläge till norr på Tomtebo-tomten och ny coronasäker modell med fler in/ut!

Mer visas av historik, exempel, forskning, etc i min idebok i förskoledesign, mars 2021.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.