Umeå kommun ”glömde” funktions-program om norrläge för förskola – 2009 i st f 2010 – riskerar slagskugga och mindre använda ytor (Boverket)!

Här är framsidor på Umeå kommuns funktionsprogram för förskola, t v det nya, reviderat, från 2021 och t h det förra som…

…i förordet nedan nämner: tar sin ”utgångspunkt i det tidigare funktionsprogrammet för förskolan som publicerades 2009.”

MEN, se nedan, det finns i kommunen ett som kom ett år senare, FUNKTIONSPROGRAM FÖRSKOLA 100621!

OCH, detta som kommunen ”glömde” har ett avsnitt ”Lokalklimat” som anger att ”placera byggnader i norr”…

Denna ”glömska” framgår också i pressmeddelande nedan t h från För- och grundskolenämnden 27/5 2021 när man antog den nya funktionsprogrammet.

Och då kanske inte visste om att föregående F-program anger ”placera byggnader i norr” gällt sedan 2010?

I det nya reviderade finns inget om placering av byggnaden på tomten som nu är i söder med utegård mot norr, se situationsplan, dvs tvärtemot kommunens anvisningar 2010!

Ovan t h information från För- och grundskolenämnden om beslut av nytt funktionsprogram förskola, 27/5 2021, och nere t v syns datum för läge och ritning, 2021-03-01, dvs klart innan FoG-nämnden beslöt om nytt program för innehåll, ritning och placering.

Nedan är innehållsförteckning från, t v, F-program 2021 med 40-talet sidor, varav fyra om ”Förskolans utemiljö”, medan 2010:s har sju sidor, dvs nästan det dubbla. Och totalt 70-talet sidor.

Där ges exempel på placering av två förskolor i Umeå, t v Skattelden och t h överst Pennan, båda placerade i norr enligt funktionsprogrammet 2010.

Därunder förskolan Trollet, s k Reggio Emilia-modell, Kalmar, också hus i norr och solljus i öster, söder och väster.

Allt detta stämmer också med Boverkets råd kring utemiljöer för ”solsäker” miljö och att ”Byggnader för med sig slagskugga på norrsidan.” Detta riskerar ger ”mindre attraktiva” ytor samt blir ”mindre använda”.

I rutan t h är ur nya reviderade funktionsprogrammets 2021 för Umeå kommun planering, där det står om ”goda sol- och skuggförhållanden…”. Men inte tillämpats, eller glömts?, för planeringen av förskolan Kålmasken i Umeå…

PS På Umeå kommuns hemsida verkar inte funktionsprogrammet från 2009 och det därefter 2010 finnas. Jag har sparat ner det ifall någon vill ha tag på det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.