”Visionsstyrt” förskoleläge Umeå kommun – konsult – revideringsgrupp förskola, missade/glömde? – riskerar sjuk miljö – krav sänkta barngrupper. ”Friska” med mod och atrium-idéer!

Tomtebo gård-planer 2017 för förskolor i samverkan Umeå kommun och konsulter i ”visionsstyrt arbete” gav förskola Kålmasken vid trafikstråk, i söder och skuggigt läge.

2010 slog Umeå kommun fast i ”Funktionsprogram förskola 100621 ” för bra lokalklimat i utemiljöer att ”placera byggnader i norr”, se härunder.

Men nytt reviderat funktionsprogram maj 2021 säger det från 2009 i Förord Funktionsprogram (nedan t v) och missar/glömde? då norrläge för förskolan.

Därmed ligger kommun/konsult-vision om ”trafikstråkläge” kvar, se detaljplan 2019 med förskola i söder vid gata intill P-hus. Och flerbostadshus med skuggor i min bild t h.

Detta ger sjuk miljö ute med lite av solljus, särskilt vinterhalvåret Umeåförskolor förut inte har i nya områden. Kålmaskens innemiljö har ”sjuk” utformning med genomgångsrum.

Detta ”sjuka” kan ge krav på sänkta barngrupper för att kompensera bristerna. Men politiskt mod att medge ovan planeringsfel som går emot egna kommunriktlinjer, kan ge friska inne- och utemiljöer i mina atrium-idéer ovan och med råd för ”byggnader i norr”.

Ovan pekar jag mot norrläget och i montage av atrium-modellen på tomten – med beskrivning därunder i Corona Cup-tävling 2020 om mer in/ut och mindre av genomgångsrum samt flexibel för olika tomter med länkar likt Missionären 1990, t h.

Och öka från 6 till 8 avdelningar för större behov som brukar bli när inflyttning (och återflyttning) sker i takt när bostadsområdet växer och nämns i Tomtebogårdplaneringen:

Förskolor och dess nödvändighet belystes återigen i detta forum. Planeringen måste dimensionera för förskolebehovet av tillkommande bebyggelse, men får gärna ha större kapacitet än så, detta för att bemöta den rådande bristen på förskoleplatser som finns idag. 

PS

Ny upptäckt om ”visionsstyrt” förskoleläge är att Funktionsprogram 2010 (som 2021:s F-program missat) har än tydligare råd om förskola och ”solinstrålning, avgaser och buller”, som ”Utemiljöerna ska planeras” efter…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.