Time-out för förskoleplaner i Umeå! Kunskap om förskolor ”i norr” ur tidigare funktionsprogram saknas – Boverket-råd om sol-skugga missas.

Nytt funktionsprogram för förskolan i Umeå som kom 2021, har ej med kunskap om råd från F-programmet dessförinnan 2010-06-21 om ”att placera byggnader i norr”.

I Förord, nedan t v, står om hänvisning till tidigare funktionsprogram 2009, daterat 090218. Så de råd som gäller för Tomtdisponering och Lokalklimat har därmed ”missats”!

Nedan är Umeås tre funktionsprogram. Översta raden det från 090218 där kök inte är fullständigt och utemiljö saknas. I mittenraden 100621 är Kök och Utemiljö med.

I tredje raden ovan är 2021:s funktionsprogram med klart mindre innehåll än tidigare 100621. T h i alla rader med text kring utemiljö och tydligt i planer för solinstrålning.

Noteras att funktionsprogram 2021 har Boverket-råd (se ovan) om friyta och ”goda sol- och skuggförhållanden”. Men förskolehus i söder för Kålmasken ger dåligt med sol!

I För- och grundskolenämndens information 2021 om nytt funktionsprogram står att det tidigare var från 2009. Så politikerna visste inte heller om ”placera byggnader i norr”!

Därför behöver nu kommunledningen ta ”Time-out för förskoleplaner i Umeå”, syna de olika funktionsprogrammen och placera förskolor i norrläge – för solinstrålning!

PS Trots att nya funktionsprogrammet, 2021 anger ”tidigare funktionsprogram” (om än fel), finns inte 2010:s på Umeå kommuns hemsida! Jag har sparat det – kan skicka!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.