Färre barn i Umeå: Timeout i planer – avveckla ”sjuk” oflexibel kompakt EN-entrés-förskola – utveckla frisk-flexibel modell – för säker planering!

UPPDATERAD 10.00 7/4 2023

Färre barn föds i Umeå nu, beskrivs i VK idag 6/4 med bl a följande:

– Tidigare planerade vi för en ökning med 1200 barn under de kommande tio åren. Den nya prognosen är en ökning med 300 barn de kommande tio åren, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Den inbromsade befolkningstillväxten innebär inte att nämnden måste genomföra besparingar.

Det första och viktigaste att göra nu, är att pausa/ta timeout i pågående planer för ny förskolemodell som pågår, i byggande och för bygglov.

Den nya syns nedan i två varianter, överst t v 6 avd i 2 plan, Kålmasken, som byggs på Tomtebo gård och därunder Nya Kungsgården, 8 avd i 2 plan, som planeras på Grubbe.

I mitten ur nytt Funktionsprogram förskola från 2021, där text/innehåll inte stämmer med ritning och inte utvärderats i kommunen eller av anlitat företag…

Som oflexibel kompakt EN-entrés-förskola (per plan), och störande genomgångsrum med smittrisker i sjuk utformning, bör den avvecklas, särskilt nu i osäkra prognostider.

Därför utveckla frisk-flexibel modell – för säker planering.

Sådan finns i Umeå, se ovan t h i gult min grundidé för Campusförskolan Professorn 2016, här med varierade storlekar. Därunder förnyad för friskare utformning med mer in/ut och flexibel för annat.

Sedan finns att lärdomar att dra av i Umeås första daghem/förskola, Berghems från 1966, arbetade där under 70/80-tal. Den har avd.entréer för mer in/ut och överblick = friskare.

Därunder Professorn Campus, personalkooperativ som sedan 2019 är i kommunregi. Från i höst integreras finska och samiska barngrupper där flexibel utformning underlättar.

Ovan t v ur planer av ”kompakt”-förskolan Kålmasken, Tomtebo nära Nydalssjön, vid trafik/buller, i skuggläge av höga hus och med utegård mot norr!

T h alt. i min Atrium-idé med flexibilitet samt friskare + solig utegård…(från trafik)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.