Umeås nya funktionsprogram EJ utvärderat – 13 dörrar i entrérum (+ trappa) för 200-tal barn-vuxna – ger ”crowding” + stresspåslag (SKR)! Alt. i flexibel idé – med kommunberöm…

I blogg den 7/4 om ”Färre barn i Umeå” och att avveckla ny ”kompakt EN-entré-förskola” visas här att denna inte utvärderats mot nytt funktionsprogram.

Se svar från Umeå kommun:

Datum: 23 februari 2023 16:09:28 CET
Till: Urban Bengtson 
Hej Urban!
Nedan ser du svar på dina frågor:
1. Har Funktionsprogramgruppen bedömt text/innehåll i F-program mot ritning för Kålmasken och finns detta dokumenterat att ta del av?
Utformningen av Kålmasken är gjord parallellt med skrivningarna i funktionprogrammet. Detta finns inte dokumenterat så att det går att ta del av.
2. Har respektive förvaltning, FoG och Fastighet, gjort sådan utvärdering och med dokumentation?
Nej
3. Har anlitad konsult för ritning i F-programmet redovisat hur text/innehåll mot ritning stämmer eller ej, både Kålmasken och Nya Kungsgården?
Ja, i vissa delar främst vad gäller ytor och väsentliga funktioner t.ex. skötrum, rum för sovvila och arbetsplatser.
 
Vänliga hälsningar
 Nämndhandläggare
 Umeå kommun
Utbildningsförvaltningen

Ovan t v nytt Funktionsprogram maj 2021 och t h från 2009/2010 (som kommunen raderat på hemsidan, men jag sparat ner för intresserade).

Se Byggnadsnämndens handläggning av bygglov för Kålmasken, 6 av 2 plan, och t h Boverketråd.

Inget om inre miljön, endast om uteytor. Utegård mot norr och vid trafik, emot funktionsprogram.

Notera ovan t h ”planlösning framtagen nära dialog med förskoleverksamheten”. MEN inget om EJ utvärdering som meddelades i år 2023, två år senare! Så nedan planlösningar

t v Kålmasken på Tomtebo gård, 6 avd 2 plan, och t h Nya Kungsgården på Grubbe, 8 avd 2 plan, är de första två som Byggnadsnämnden godkänt – utan utvärderingar av

text/innehåll gentemot ritning. Notera t v 10 dörrar i EN entré per plan och t h 13 dörrar, för 200-talet barn/vuxna om ovanvåning väljer innetrappa. Detta ger …”Crowding”

och stresspåslag, se om FLÖDEN i SKR:s funktionsprogram för konceptförskolor, de ”flöden” jag myntade 1993 i pedagogiktuppsats om ”sjuka – friska” förskolemiljöer.

Detta beskrivs närmare i Idébok i förskoledesign ovan, mars 2021, och med Flex-Friskare Förskola” likt SKR om ”flexibla ytor” – med kommunberöm för framtiden i möten 2003…

Så ”Färre barn i Umeå” och att avveckla ny ”kompakt EN-entré-förskola” i blogg 7/4 förstärks med ovan om EJ utvärderade ritningar och ”crowding”-risker för sjuka miljöer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.